wtorek, 19 maja 2015

Nalewka borówkowa z winem

Przepis na nalewkę z borówek z winem ma tę przewagę nad innymi przepisami na nalewki z borówek, że do degustacji nadaje się już po kilku miesiącach. Najlepszym okresem na przygotowanie nalewki z borówek jest lato. Owoce borówek w zależności od rejonu kraju można zbierać od czerwca do września.

Fot. Jonas Bergsten
Składniki nalewki borówkowej z winem:

  • 1 l owoców borówek (brusznicy)
  • 0.5 l wódki
  • 0,25 l słodkiego białego wina
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • skórka z cytryny

Na nalewkę musimy dokładnie wyselekcjonować owoce pozbywając się tych mniej dojrzałych i nadpsutych. Umyte wrzucamy do słoja, w którym warto je nieco rozgnieść. Dodajemy też skórkę otartą z jednej dokładnie umytej cytryny. 

Borówki zalewamy wystudzonym syropem zrobionym z cukru i wody oraz winem i wódką. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce.

            Zobacz też: Nalewka z czerwonych borówek

Po miesiącu nastaw przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoce wyciskamy. Płyn natomiast musimy jeszcze raz dokładnie przefiltrować. Klarowny wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce.

W butelkach nalewka z borówek powinna spędzić jeszcze co najmniej pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz