czwartek, 14 maja 2015

Amaretto z pestek moreli

Prawdziwemu likierowi amaretto charakterystyczny smak nadają pestki moreli i je właśnie wykorzystamy w tym przepisie. Amaretto pochodzi z Włoch, ale dodawany jest do kawy i deserów na całym świecie. Dlatego likier amaretto warto przygotować własnym sumptem.


Składniki amaretto:
  • 70 pestek moreli
  • 1 l mocnej wódki
  • 0,25 l mleka
  • 0,5 kg cukru
Zebranie odpowiedniej ilości pestek o rozłupanie połowy z nich w celu wydobycie ich jądra to najbardziej pracochłonne zajęcie przy produkcji amaretto. Drugą połowę pestek też kruszymy, ale już nie musimy się martwić o ich zawartość. 

Pokruszone pestki moreli i wydobyte środki wrzucamy do słoja, który zalewamy wódką - najlepiej taką o mocy 45%. Szczelnie zamykamy i odstawiamy.

               Czytaj też: Przepis na amaretto z migdałów

Po dwudziestu dniach do słoja powoli wlewamy gorące mleko zagotowane razem z cukrem. Czynność tę musimy wykonać starannie i bez pośpiechu. Po dodani mleka słój mieszamy, zamykamy i odstawiamy na kolejne dziesięć dni.

Ostatni czynność to filtrowanie likieru i wlanie do butelek. Amaretto gotowe jest do degustacji natychmiast po przefiltrowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz