wtorek, 31 marca 2015

Nalewka wiśniowa z suszonymi śliwkami

Smak tradycyjnej nalewki wiśniowej można wzbogacić dodając do niej nieco śliwek kalifornijskich. Ten przepis na nalewkę wiśniową powinny wypróbować przede wszystkim te osoby, którym smak klasycznej wiśniówki już się znudził.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki wiśniowej ze śliwkami:

  • 0,5 kg wiśni
  • 0,3 kg śliwek kalifornijskich
  • 1 l spirytusu
  • 0,75 l wody
  • 0,3 kg miodu
  • 15 goździków

Na nalewkę wybieramy wiśnie dojrzałe i zdrowe. Musimy je wydrylować, ale połowę pestek zachowujemy. Wiśnie i zachowane pestki wrzucamy do dużego słoja i zalewamy miodem na dobę. 

             Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę wiśniową

Następnego dnia dokładnie myjemy śliwki i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy je do słoja razem z goździkami. Zalewamy alkoholem, z tym, że najpierw warto w osobnym naczyniu zmieszać wodę ze spirytusem. Tak wypełniony słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce. Od czasu do czasu warto nim zamieszać.

Po dwóch tygodniach płyn zlewamy. Owoców nie wyrzucamy, przydadzą się jako dodatki, a szybko się nie zepsują, bo są zakonserwowane alkoholem. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. 

Butelki, szczelnie zamknięte, powinny jeszcze leżakować w piwnicy przez co najmniej trzy kwartały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz