poniedziałek, 30 marca 2015

Jakie nalewki robić w kwietniu

Kwiecień to miesiąc w którym przyroda budzi się do życia i pojawiają się pierwsze rośliny, które możemy przerobić na nalewkę. Kwietniowe nalewki to przede wszystkim trunki kwiatowe.



Z czego można robić nalewki w kwietniu:
  • kwiat magnolii
  • pędy sosny
  • kwiaty głogu
  • jaśmin,
  • mniszek lekarski, czyli mlecz
  • fiołki
  • listkówka z czarnej porzeczki
  • rabarbar
Przyroda oczywiście bywa kapryśna i w poszczególnych latach i regionach Polski wegetacja zaczyna się w różnym czasie. Ale już na początku kwietnia kwitnie magnolia. Przepis na nalewkę z kwiatów magnolii wymaga, by dojrzewała ona przez rok, dlatego warto się pospieszyć z jej przygotowaniem. 

               Zobacz też: Jakie nalewki robimy w maju

Głóg należy do roślin, z których nalewkę można robić dwa razy do roku. Jesienią nadają się do tego owoce, wiosną warto zrobić nalewkę z kwiatów głogu według podanego tutaj przepisu. 

Nalewka z pędów młodej sosny jest idealna na jesienną słotę i zimowe mrozy. Ale nalewkę na pędach sosny przygotowujemy wiosną w kwietniu lub maju.

Kiedy pojawią się kwiaty jaśminu też warto wykorzystać je na nalewkę. Nalewka z kwiatów jaśminu ma właściwości zdrowotne, pomaga zwalczyć stres i rozjaśnia umysł. Natomiast pracochłonna nalewka fiołkowa z kwiatów fiołków jest w stanie zaskoczyć wszystkich znajomych.

Właściwości lecznicze ma też nalewka z mlecza, czyli nalewka z mniszka lekarskiego. Najobficiej mlecz kwitnie właśnie w kwietniu i maju. W tym samym okresie warto też pokusić się o zbiór młodych liści czarnej porzeczki. Listkówka z czarnej porzeczki wzbogaci nam letnią nalewkę z tych owoców.  

Nie sposób zapomnieć o nalewce z rabarbaru. Wykorzystywany przez nas przepis na nalewkę z rabarbaru pozwala na to, by kosztować ją w nieomal zaraz po jej wykonaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz