wtorek, 17 lutego 2015

Żubrówka

Żubrówka z sokiem jabłkowym.... Kto z nas nie kosztował takiego drinka. Tymczasem żubrówkę można łatwo przyrządzić samemu. Otrzymamy trunek o którym powiemy, że na pewno powstał w sposób naturalny. 

Fot. Fotolia.com

Składniki żubrówki

  • 20 źdźbeł trawy żubrówki
  • 1 l wódki
  • 20 g cukru

Korzystając z tego przepisu na żubrówkę najwięcej problemu możemy mieć ze zdobyciem trawy. Jeśli nie wiemy jak wygląda to za kilka złotych można ją kupić w sklepie internetowym. 

18 łodyg trawy żubrówki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do słoja. Słój zalewamy wódką i dosypujemy cukier. Szczelnie zamknięty wystawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu, tak by cały płyn mógł nabrać odpowiedniego aromatu. W tym celu też do wódki dodaliśmy cukier, gdyż pomaga on wydobyć z roślin dodatkowy aromat.

               Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Po półtora miesiąca płyn zlewamy i filtrujemy dokładnie. Następnie trunek przelewamy do butelek w każdej z nich zostawiając jedno źdźbło trawy. Butelki przechowujemy w chłodnym miejscu, a żubrówka najlepiej smakuje schłodzona. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz