piątek, 13 lutego 2015

Nalewka z truskawek

Ten przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i nie wymaga wielu składników. Nalewka truskawkowa musi odczekać kilka miesięcy, ale gdy na dworze robi się zimno wspomnienie z wiosenno-letnich smaków zostawiają dobre wrażenie. 

Fot.Foter.com

Do przygotowania nalewki z truskawek potrzeba:

  • 2 kg truskawek
  • 1 l spirytusu
  • 0,4 kg cukru
  • 0,2 l wody
  • 2 limonek

Do zrobienia nalewki wybieramy dojrzałe owoce. Obieramy je z szypułek. Do słoja wrzucamy truskawki warstwowo co chwilka posypując cukrem. Słój przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Truskawki zaczną puszczać sok.

Po kilku dniach, gdy soku będzie już sporo do słoja wlewamy spirytus wcześniej zmieszany z wodą. Teraz jednak słój musimy szczelnie zamknąć, bo alkohol łatwo się ulatnia. Znów słój stawiamy w tym samym miejscu i od czasu do czasu można nim zamieszać. 

            Czytaj też: Inne przepisy na nalewki z truskawek

Półtora miesiąca później zlewamy płyn, Truskawek nie wyrzucamy, przydadzą się do ciasta lub lodów. Natomiast zdejmujemy z jednej limonki skórkę. Z obu wyciskamy sok. Płyn wraz ze skórką i sokiem z limonek ponownie umieszczamy w słoju. Szczelnie zamknięty zostawiamy na dwa tygodnie. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak starannie przefiltrować nalewkę i przelać do butelek.

Butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny jeszcze dojrzewać co najmniej przez cztery miesiące. 

2 komentarze:

  1. Witam, jaka pojemność nalewki z tego przepisu wyszła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Po przefiltrowaniu zostało nieco ponad 1,5 l trunku.

    OdpowiedzUsuń