Nalewka bazyliowa, podobnie jak ta z rozmarynu, ma właściwości lecznicze. Nalewkę z bazylii warto zażyć po sutym obiedzie, daniach mięsnych i w przypadkach, gdy odczuwamy jakiekolwiek dolegliwości z trawieniem. Kieliszek bazyliówki może ocalić nam samopoczucie.
Bazylia na nalewkę |
Składniki nalewki z bazylii:
- ok. 40 świeżych liści bazylii
- 100 ml spirytusu
- 300 mln białego wina
- 1 cytrynę
Oprócz tego, że ten przepis na nalewkę z bazylii nie wymaga cukru, to jeszcze tak zrobiona bazyliowa nie wymaga długiego czasu dojrzewania. Do picia nadaje się już w miesiąc po wstawieniu, a z racji tego, że świeżą bazylię można kupić cały rok, nalewkę możemy zrobić w dowolnej porze roku.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z rozmarynu
Na nalewkę wybieramy tylko najładniejsze liście. Myjemy je i wrzucamy do słoja. Tam też umieszczamy skórkę z obranej cytryny. Cytrynę obieramy cienko, tak by miała jak najmniej białej części. Wszystko to zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe ale i zacienione miejsce.
Po dwóch tygodniach nastaw przelewamy najpierw przez sitko. Potem dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn łączymy teraz z winem. Wino musi być wytrawne i raczej dobrej jakości, bo z kiepskich surowców nie uzyskamy dobrej nalewki.
Teraz nie pozostaje już nic innego jak przelać nalewkę do butelki i odstawić na dwa tygodnie to przegryzienia się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz