niedziela, 4 stycznia 2015

Nalewka z suszonych gruszek z koniakiem

Suszone gruszki, gdy brak świeżych owoców, również są wyśmienitym surowcem do przygotowania dobrej nalewki. Podany tu przepis na nalewkę z suszonych śliwek uchodzi za luksusowy, ale przewidziany jest dla osób cierpliwych. Trunek do spożycia nadaje się dopiero po wielu miesiącach oczekiwania. 


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z suszonych gruszek:
  • 0,5 kg suszonych gruszek
  • 1 l wódki
  • kieliszek koniaku
  • goździki
  • kora cynamonu
  • pół laski wanilii
Pracę zaczynamy od opłukania gruszek, które wkładamy do sitka i płuczemy zimną wodą i na koniec zalewamy wrzątkiem. Suszymy papierowym ręcznikiem. Osuszone kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w słoju. Dodajemy do niego kilka goździków, kawałek kory z cynamonu (około 2,5 cm), połówkę przekrojonej wzdłuż wanilii. Całość zalewamy wódką i odstawiamy ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem możemy zamieszać. 

Po dwóch miesiącach nastaw przelewamy i dokładnie filtrujemy. Do klarownego już płyny dodajemy kieliszek koniaku, który znacznie poprawi aromat. Ale zanim go poczujemy nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie je zamykamy.

               Czytaj też: Nalewka z suszonych śliwek

Na uwolnienie całego aromatu nalewki z gruszek suszonych musimy jeszcze poczekać pół roku. W tym czasie butelki powinny leżakować w chłodnym pomieszczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz