piątek, 19 grudnia 2014

Egzotyczna nalewka z mango

Mango nie jest najbardziej popularnym owocem do robienia nalewek. Jednak miłośnik tego typu trunków powinien taką nalewkę przygotować co najmniej raz, zwłaszcza że o owoce mango coraz łatwiej. Nalewka z mango ma egzotyczny, bardzo ciekawy aromat i nie jest mocna. Powinna więc spodobać się paniom. 

Fot. Steven Ford

Składniki do przygotowania nalewki z mango:

  • 2 mango
  • wódka
  • 300 g cukru
  • limonka (opcja)

Na nalewkę wybieramy owoce dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Kroimy je w małe kawałki i wrzucamy do słoja. Mango zasypujemy cukrem (dobrze jest zwykły cukier zamienić na trzcinowy lub palmowy) i zalać wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte wódką. Nie należy stosować dużego naczynia, lecz mniej więcej takie, które w całości wypełnią kawałki mango.

               Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwa miesiące.Gdy nam się przypomni dobrze jest wstrząsnąć słojem. Potem już tylko nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelki. Spożywać ją można od razu.

Kto lubi eksperymenty z nalewkami może do nastawu dodać sok z limonki. Wzbogaci ona smak nalewki. 

1 komentarz: