czwartek, 18 grudnia 2014

Nalewka grejpfrutowa z brandy

Wykorzystując ten przepis na nalewkę grejpfrutową z brandy uzyskamy trunek aromatyczny o delikatnie słodkim smaku i niezbyt mocny. Akurat taki, który może trafić w damskie podniebienia.


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki grejpfrutowej:
  • skórka z dwóch grejpfrutów
  • 0,75 l brandy
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru

Cała sztuka przygotowania nalewki z grejpfrutów polega na tym, by odpowiednio obrać owoce. Po wyparzeniu owoców musimy je obrać możliwie cienko. Tak by oszczędzić białe części, które mogą dać nieprzyjemny gorzkawy smak. 

               Czytaj też: Nalewka grejpfrutowa dla facetów

Skórkę kroimy w paski i wrzucamy do słoja. Zalewamy brandy i szczelnie zamknięty odstawiamy. Jak nam się przypomni to słojem można zamieszać.

Po dwóch tygodniach nastaw filtrujemy. Gdy płyn sączy się przez filtr my przygotowujemy syrop. W lekko podgrzanej, wcześniej przegotowanej, wodzie rozpuszczamy cukier. Syrop studzimy. 

            Czytaj też: Nalewka grejpfrutowo-pomarańczowa

Gdy wystygnie łączymy go z przefiltrowanym alkoholem. Teraz nalewkę wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i wynosimy do piwnicy. Zostawiamy je w spokoju na miesiąc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz