Nalewki z pigwy należą do częściej robionych domowo nalewek. Sprzyja temu dostępność owoców i ich wyrazisty smak i aromat. Nalewka pigwowa jest również wyśmienita do mieszania z innymi mniej aromatycznymi nalewkami.
fotoaloja - Fotolia.com |
Składniki nalewki z pigwy:
- 1 kg pigwy
- 1 l wódki
- 0,25 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
Do przygotowania nalewki wybieramy oczywiście tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Myjemy je dokładnie i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce.
Po sześciu tygodniach zlewamy płyn i zamykamy go hermetycznie w innym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z pigwy więcej aromatu i odbierze im wypity wcześniej alkohol. Słojem od czasu do czasu wstrząsamy.
Czytaj też: Nalewka z pigwy łatwa i szybka
Gdy cukier całkowicie się rozpuści filtrujemy zawartość słoja przez gazę. Otrzymany syrop mieszamy z wcześniej otrzymanym płynem. Teraz dodajemy spirytus i znów w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy nalewkę przez miesiąc.
Ostatni etap to filtracja. Klarowny płyn ostrożnie zlewamy przy pomocy wężyka. Resztę starannie filtrujemy. Potem nalewkę wlewamy do butelek.
Zobacz też: Pigwowa miodem
Szczelnie zamknięte w chłodnym pomieszczeniu butelki powinny jeszcze leżakować co najmniej z miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz