czwartek, 4 września 2014

Nalewka z orzechów laskowych na angielską modłę

Przepis na nalewkę z orzechów łuskanych ma dwie zalety. Przyrządzona w ten sposób nalewka nie musi długo leżakować - praktycznie można ją kosztować już w kilka tygodniu po nastawieniu. Poza tym tak robiona orzechówka jest nieodzownym dodatkiem do lodów i wyśmienicie spisuje się jako aperitif. 

Fot. Piotr Skubisz

Składniki nalewki z orzechów laskowych: 

  • 1,5 szklanki łuskanych orzechów
  • 0,7 l wódki 
  • 0,1 l wody
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • mielone angielskie ziele

Orzechy najpierw musimy dobrze posiekać i wrzucić do słoja. Trafi tam jeszcze wanilia (każda laska przekrojona na pół ale wzdłuż) i dwie szczypty ziela angielskiego, które możemy rozdrobnić w moździerzu. Te składniki zalewamy wódką, słój dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.

Po dwóch tygodniach wykładamy sitko gazą i przelewamy nastaw. Orzechy mocno wyciskamy, ale nie wyrzucamy ich. Będą wyśmienitym dodatkiem do deserów zwłaszcza lodowych. Płyn natomiast filtrujemy dokładnie przez ręcznik papierowy i łączymy z syropem otrzymanym z rozpuszczenia w niewielkiej ilości wody podanej w składnikach porcji cukru. 

         Czytaj też: Przepisy na nalewki orzechowe

Gdy oba płyny się wymieszają nalewkę wlewamy do butelek. Po trzech tygodniach leżakowania w chłodnym miejscu nalewka z orzechów laskowych nadaje się już do spożycia. 

1 komentarz: