Przepis na nalewkę z orzechów łuskanych ma dwie zalety. Przyrządzona w ten sposób nalewka nie musi długo leżakować - praktycznie można ją kosztować już w kilka tygodniu po nastawieniu. Poza tym tak robiona orzechówka jest nieodzownym dodatkiem do lodów i wyśmienicie spisuje się jako aperitif.
Fot. Piotr Skubisz |
Składniki nalewki z orzechów laskowych:
- 1,5 szklanki łuskanych orzechów
- 0,7 l wódki
- 0,1 l wody
- 100 g cukru
- 2 laski wanilii
- mielone angielskie ziele
Orzechy najpierw musimy dobrze posiekać i wrzucić do słoja. Trafi tam jeszcze wanilia (każda laska przekrojona na pół ale wzdłuż) i dwie szczypty ziela angielskiego, które możemy rozdrobnić w moździerzu. Te składniki zalewamy wódką, słój dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.
Po dwóch tygodniach wykładamy sitko gazą i przelewamy nastaw. Orzechy mocno wyciskamy, ale nie wyrzucamy ich. Będą wyśmienitym dodatkiem do deserów zwłaszcza lodowych. Płyn natomiast filtrujemy dokładnie przez ręcznik papierowy i łączymy z syropem otrzymanym z rozpuszczenia w niewielkiej ilości wody podanej w składnikach porcji cukru.
Czytaj też: Przepisy na nalewki orzechowe
Gdy oba płyny się wymieszają nalewkę wlewamy do butelek. Po trzech tygodniach leżakowania w chłodnym miejscu nalewka z orzechów laskowych nadaje się już do spożycia.
oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuń