sobota, 16 listopada 2019

Wołowina po pekińsku

Danie z wołowiny na pekiński sposób robi się szybko, ale lista potrzebnych składników jest długa. W każdym jednak razie warto podjąć się trudu. I najlepiej do jego przygotowania użyć woka.

w woku znajduja sie warzywa i wolowina
Fot. Markus Luiga 

Jeśli więc nie mamy czasu, ale pełna lodówkę warto przygotować:


  • 350 g rozbratelu lub rozbefu pokrojonego w kostki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sherry
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • łyżkę brązowego cukru
  • łyżkę oleju słonecznikowego
  • łyżkę oleju sezamowego
  • pokrojony na drobno ząbek czosnku
  • łyżkę utartego korzenia imbiru
  • czerwoną i żółtą paprykę (oczyszczone z nasion i pokrojone w paski)
  • nieco ponad 100 g strączków groszku cukrowego
  • 4 pędy szczypioru pokrojonego na długie kawałki
  • 2 łyżki oleju ostrygowego
  • 4 łyżki wody
  • ugotowany makaron

Uff. Skoro wszystko mamy to mięso wkładamy do miski, zalewamy sherry, dodajemy mąki i zostawiamy na pół godzinki. W międzyczasie na woku rozgrzewamy wymieszane oleje (co za zapach). Dodajemy czosnek, imbir i mieszamy smażąc pół minuty. Potem dodajemy paprykę, imbir i szczypior. I tak smażymy to jeszcze przez trzy minuty ciągle mieszając.

Czytaj też: Jak zapeklować wołowinę

Kolejny krok to dodanie zamarynowanego mięsa. Całość znów smażymy kolejne kilka minut. Podlewamy sosem ostrygowym i wodą ciągle mieszając aż sos lekko zgęstnieje.

Podajemy razem z makaronem.

Zobacz też: Jak usmażyć stek wołowy

Modyfikacja - ponieważ czasem trudno kupić rozbratel lub rostbef wykorzystać można antrykot. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że do tej potrawy wykorzystujemy bardzo dobre kawałki mięsa. To właśnie z nich robi się słynne steki wołowe o nazwie New York Steak lub Striploin Steak. 

Ponieważ lubię dania bardziej mięsne dodaje go około pół kilograma, czyli nieco więcej niż mówi o tym receptura. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz