piątek, 29 listopada 2019

Tatar z łososia wędzonego

Ten przepis na tatar z łososia nie wymaga użycia jajka. Jest więc to propozycja dla osób, które boją się spożywania surowych jajek. A przy tym otrzymamy bardzo smaczny łososiowy tatar.

porcja tatara z lososia wedzonego na bialym talerzu


Składniki tatara z łososia:


  • 250 g łososia wędzonego
  • łyżkę kaparów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • olej

Tatar wielu osobom kojarzy się z Tatrami i sposobem przygotowywania jedzenia. Okazuje się jednak, że to z tym koczowniczym ludem nie ma nic wspólnego. Jest to po prostu pewien sposób serwowania dań drobno posiekanych, surowych. Dlatego też w restauracjach można spotkać nie tylko ulubionego przez polaków tatara z mięsa wołowego, ale też natknąć się można na tatara wegetariańskiego lub rybnego jakim też jest przepyszny tatar ze śledzia.

Dlatego też nie ma nic dziwnego w tym, że zrobimy tatara z łososia.

Łososia na tatar można kupić już odpowiednio posiekanego, albo można go posiekać w domu przy użyciu ostrego noża. Posiekane mięso wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników: drobno posiekaną cebulę i kapary, dużą łyżkę musztardy oraz 2 łyżki śmietany.

Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy olej. Może to być olej rzepakowy albo lniany. Ponownie mieszamy. Na koniec nasz wyrób umieszczamy w lodówce, by go schłodzić przed jedzeniem. 

Zobacz też: Jak przygotować kebab

Porcję tatara dekorujemy kawałkiem pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz