czwartek, 14 listopada 2019

Pieczemy keks z bakaliami

Szybki, łatwy, smaczny. Keks z bakaliami to jedno z ulubionych ciast, stosunkowo prostych w przygotowaniu. W dodatku za każdym razem może inaczej smakować, wszystko zależy od tego, jakich do niego użyjemy bakalii.

na talerzy upieczony keks z bakaliami ozdobiony suszoną pomarancza
Fot. kakuko


Przed upieczeniem keksu z bakaliami warto przygotować:


  • 0,3 kg maki
  • 0,15 kg masła
  • 5 jajek
  • 0,2 kg cukru pudru
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 0,3-0,4 kg bakalii

Ciasto na keks z bakaliami można przygotować w makutrze, można w robocie. Najpierw rozcieramy masło, to którego dodajemy powoli jajka i mąkę. Ucieramy tak długo, aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder.

Zobacz też: Jak zrobić skuteczne cukierki na kaszel

Bakalie - wykorzystujemy takie, które mamy pod ręką i które najłatwiej zdobyć - myjemy, suszymy, kroimy w drobne części, lekko posypujemy mąką i wrzucamy do ciasta. Mieszamy powoli. Mąka na bakaliach zapobiega temu, by w formie opadły wszystkie na dno.

Bakaliami wykorzystanymi w keksie mogą być: orzechy laskowe, włoskie (gdy je dodamy ciasto będzie ciemniejsze), rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, śliwki suszone itp. Oczywiście za każdym razem można skomponować własny zestaw bakalii - wtedy keks będzie miał inny smak.


Czytaj też: Jak samemu zrobić cukierki krówki

Do pieczenia przygotowujemy wąską formę. Najlepiej wyłożyć na jej dnie papier do pieczenia - można tez posmarować masłem i obsypać bułką tartą, by ciasto do formy nie przyległo.

Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 180 stop. C. przez godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz