poniedziałek, 25 listopada 2019

Nalewka z pieprzu czyli pieprzowa

Zaletami nalewki z pieprzu jest prostota wykonania i krótki czas dojrzewania trunku. Poza tym bardzo łatwo zdobyć poszczególne składniki. Nalewka pieprzowa, lub - jak mówią niektórzy - pieprzówka ma też właściwości zdrowotne.

nadrewnianym stole stoi kieliszek pieprzowki, dookola rozsypane ziarna pieprzu a na drugim planie lezy galazka rozmarynu
Fot. AdobeStock.com

Do przygotowania nalewki z pieprzu potrzeba:


  • do 40 ziaren pieprzu
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 1 l wódki

Wykonanie nalewki na pieprzu jest najlepszym dowodem na to, że praktycznie z każdego składnika można robić trunki wedle różnych receptur. Pieprz i wódka, podstawowe składniki pieprzówki mogą zostać połączone na przykład z karmelem. 

Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z pieprzu z karmelem

Do gąsiorka wsypujemy 15-20 ziaren pieprzu czarnego i 10 ziaren ziela angielskiego. Drugą połowę ziaren tłuczemy w moździerzu i również wsypujemy do gąsiora. Zalewamy wódką, możliwie najmocniejszą, i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.

Po tym czasie nalew filtrujemy. Zostawiamy jednak całe ziarna pieprzu i ziela angielskiego, które potem wsypujemy do butelek. Wlewamy do nich alkohol i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu można już nalewkę wykorzystać.

Zobacz też: Nalewka z gałki muszkatołowej

Do tej nalewki można też wykorzystać lekko skarmelizowany cukier. W tym celu dwie łyżki stołowe cukru topimy na patelni. Gdy cukier zacznie brązowieć dolewamy kilka łyżek wody i czekamy, aż karmel zastygły po dolaniu wody się nie rozpuści. Wlewamy go do gąsiora z pieprzem i wódką i mieszamy, dopóki się nie rozpuści.

Nalewka z pieprzu pomaga przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach. Pieprzówka może być też używana przy łagodzeniu nerwobóli, bólów stawowych i mięśniowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz