czwartek, 7 listopada 2019

Kompot z dyni z jabłkiem

Kompot z dyni z jabłkiem to jeszcze jedna propozycja na to, co można z niej zrobić. Przygotowanie jest łatwe. Efekt - znakomity.

na drewnianym stole leży dynia i jablko w towarzystwie orzecow i wrzosu
Fot. eloneo z Pixabay

Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Oprócz tego, że dajemy ją raz w roku dzieciom do zabawy, to możemy z niej przygotować wiele smakołyków. Takim może być na przykład pokrojona w kawałku dynia w zalewie słodko-kwaśnej z pomarańczami. Pyszna jest też zupa dyniowa z pomidorami.

Wykonanie

Najpierw trzeba przygotować duży garnek. Potem około 1,5 kg dyni i dwa duże jabłka. Dobrze, gdy jest to złota reneta lub podobne. Nie zaszkodzi jeśli dodamy jeszcze pigwę, ale gdy jej nie ma to nie ma tragedii.

Owoce kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą - pamiętajmy też że w trakcie gotowania wszystko podnosi się do góry i może wykipieć. Gotujemy około 1 - 1,5 h. Pod koniec doprawiamy - dodajemy kilka goździków i kawałek cynamonu w lasce. Dobrze jest doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Zobacz też: Faszerowana dynia makaronowa

Na koniec dosładzamy. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne były jabłka, czy dodaliśmy pigwę i od osobistych preferencji. Trudno więc o dokładną ilość cukru.

Na koniec pijemy. W moim domu taki kompot schodzi bardzo szybko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz