czwartek, 5 września 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty, choć lista składników długa.

na drewnianym stole postawiono talerz z pierogami
Fot. Daria Yakovleva

Do zrobienia pierogów potrzeba:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g sera typu bundz
  • 100 g parzonego boczku wędzonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cebuli szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • 20 g masła
  • łyżeczkę pietruszki
  • łyżeczkę kminku
  • szczyty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

W składnikach nie ma wymienionych produktów potrzebnych do zrobienia ciasta. Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Najlepiej zastosować się do przepisu: jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka. Otrzymamy wtedy ciasto bardzo delikatne a jednocześnie na tyle mocne, że pierogi nie będą się rozlatywać w czasie gotowania, a jednocześnie warstwa ciasta będzie cieniutka.


Wykonanie

Gdy ciasto mamy już gotowe przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie plastry boczek, który podsmażamy.

Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Znajdzie się tam więc kasza, cebula, boczek, pietruszka, szczypiorek, kminek i oczywiście ser. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Z cieniutko rozwałkowanego ciasta wycinany szklaną koła. Farsz, łyżeczkę, dodajemy do środka, a brzegi zagniatamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż nie wypłyną na wierzch.

Podajemy na ciepło polewając gęstym jogurtem (na przykład typu greckiego).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz