Pewnym paradoksem kulinarnym jest to, że to co dobre często bywa niezdrowe. Doskonałym tego przykładem jest boczek pieczony. Na szczęście przepis na podstawie którego pieczemy boczek jest bardzo prosty.
![]()  | 
| Fot. Robert-Owen-Wahl | 
Do przygotowania pieczonego boczku potrzeba:
- 1,5 kg surowego boczku
 - kminek
 - majeranek
 - tymianek
 - rozmaryn
 - czosnek
 - sól
 - pieprz
 - 1 łyżka oleju
 
Surowy boczek należy umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha i włożyć do żaroodpornego naczynia na który wylaliśmy wcześniej odrobinę oleju. Boczek trzeba solidnie posolić, popieprzyć i obsypać kminkiem bardzo hojnie. Po odwróceniu czynności powtórzyć.
Zobacz też: Jak zrobić pyszne żeberka w miodzie
Praktycznie na tym można by doprawianie boczku zakończyć (tak, tak - kminek jest najważniejszy). Można go jednak obłożyć jeszcze kilkoma ząbkami posiekanego czosnku i posypać mieszaniną majeranku, rozmarynu i tymianku w ilości mniej więcej po łyżce stołowej każdego rodzaju ziół.
Boczek odstawiamy na bok (nic nie zaszkodzi jak w przyprawach poleży na przykład całą noc) i nagrzewamy piekarnik do 220 stop. C. Po 10 minutach nastawiamy piekarnik na 160 stop. C i alarm na godzinę. Po godzinie przekładamy boczek i pieczemy przez kolejne 60 min. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie to pieczemy je przez następne pół godziny. Aż do skutku.
Czytaj też: Pieczeń z biodrówki zalewana wódką
Tak upieczony boczek jest znakomitym dodatkiem do pieczywa na zimno.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz