sobota, 10 sierpnia 2019

Jak zrobić dobrą nalewkę?

Zrobienie dobrej nalewki wymaga staranności, czasu, cierpliwości i przestrzegania kilku reguł. Nie wystarczy, jak sądzi wiele osób, zalać owoce spirytusem i po miesiącu wypić. Udana nalewka wymaga, aby jej autor włożył trochę serca.

butelka z nalewka, pełny jeden kieliszek i dwa puste, wokol rozne owoce


Im więcej staranności tym lepszy efekt. Dlatego też wspomnę i kilku regułach, których przestrzeganie zwróci nam się w postaci walorów smakowych. Oczywiście ostateczny efekt zależy od wielu czynników, ale tych kilka wskazówek na pewno trunkowi nie zaszkodzi.

1. Starannie przejrzyj owoce, które chcesz użyć na nalewkę

Wyrzuć wszystkie nadpsute, niedojrzałe i takie, które Ci się nie podobają. Lepiej użyć mniej owoców, ale wysokiej jakości niż przepuścić jedno nieświeże, które zniweczy smak całego nastawu.

2. Zadbaj o czystość

Wszystkie naczynia, które używasz muszą być czyściutkie.  Najlepiej umyj je w zmywarce lub wrzącej wodzie.

3. Używaj tylko dobrej wody

Tak jak w produkcji piwa tak i przy nalewkach dużą rolę odgrywa jakość użytej wody. Zawsze korzystaj z przegotowanej (i ostudzonej). Przegotuj nawet wodę mineralną.

4. Odpowiednia kolejność

Pamiętaj, by nie zalewać nigdy owoców bezpośrednio mocnym spirytusem. Najpierw trzeba go rozcieńczyć. 96% alkoholu zabija aromat owoców.

5. Filtrowanie

Zanim wlejesz nalewkę do butelki postaraj się ją w miarę dokładnie przefiltrować. Więcej informacji o tym jak to zrobić znajdziesz tutaj.

6. Zadbaj o światło

Nalewki powinny naciągać w ciepłym i słonecznym miejscu. W chłodne i ciemne przestawimy je dopiero na czas dojrzewania. Od tej reguły są nieliczne wyjątki, ale to zawsze zaznaczone jest w recepturze.

7. Czas sprzyja nalewkom

 Im starsze nalewki - tym lepsze. Warto je jednak przechowywać w ciemnych butelkach, by nie zmieniały barwy pod wpływem światła.
Kilka razy zdarzyło mi się kosztować trunki (orzechówkę i jarzębinówkę), które miały 8-9  lat. Naprawdę czasem warto schować butelkę trochę głębiej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz