sobota, 3 sierpnia 2019

Proste gołąbki bez zawijania

Ten przepis na gołąbki nie wymaga czasochłonnego parzenia kapusty, oddzielania liści z główki ani zawijania poszczególnych liści w gotowe gołąbki. Przygotowanie gołąbków bez zwijania zabiera trochę czasu, ale smak wynagradza trud.

na białym talerzu dwa gołąbki oblane sosem pomidorowym i ozdobine pietruszką zielona.
Fot. Pan Piter

Do przygotowania gołąbków potrzeba:


  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 kg kapusty
  • jednej sporej cebuli
  • 0,5 szklanki ryżu
  • pęczka pietruszki
  • dwóch jaj
  • soli
  • pieprzu

Zaczynamy od starcia kapusty na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę wrzucamy do wrzątku i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Teraz zabieramy się za cebulę. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy na patelnię na której jest rozgrzany olej. Cebulę smażymy, aż się lekko zarumieni. Gdy cebula się smaży, my pietruszkę siekamy - niekoniecznie drobno.

               Czytaj też: Pieczeń z biodrówki zalewana wódką

Teraz zmielone mięso, wystudzoną zblanszowaną kapustę, usmażoną cebulę i posiekaną pietruszkę wrzucamy do miski. Dodajemy dwa całe jajka, przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu. Wsypujemy też nieugotowany ryż. Wszystkie te składniki dokładnie wyrabiamy ręką, aż uda się uzyskać taką masę, by uformować gołąbki na wzór kotletów mielonych.

Uformowane gołąbki wrzucamy na patelnię. Smażymy je dosłownie po dwie minuty na każdej stronie. Gdy tylko zmienią kolor, układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:


  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 0,25 l słodkiej śmietany
  • 3 kopiastych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki słodkiej papryki
  • soli
  • pieprzu

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Pamiętajmy tylko. by dodać do sosu słodką mieloną paprykę. Zalecana jest wędzona, ale zwykła też jest dobra.  Łyżka cukru ma podkreślać smak pomidorów.

              Czytaj też: Rewelacyjne żeberka w miodzie

Sosem zalewamy gołąbki. Musi go być tyle, by dokładnie przykrył wszystkie "kotlety". Naczynie wkładamy teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C na mniej więcej 60 min. Gołąbki są gotowe wtedy, gdy sos zredukuje się o około 30%.

2 komentarze:

  1. Smaczna propozycja. O wiele mniej roboty niż przy tradycyjnych gołąbkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dokładnie o to chodzi w tym przepisie. A zaznaczam, że smakują równie dobrze o ile nie lepiej niż te tradycyjne.

      Usuń