piątek, 23 sierpnia 2019

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki były polane. Niebo w gębie.

Fot. Pan Piter

Do zrobienia gołąbków z grzybami potrzeba:


  • 0,5 kg grzybów leśnych
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • kapustę włoską
  • 1 l bulionu
  • 3 główki cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Przygotowywanie gołąbków jest czasochłonne, dlatego też warto od razu zrobić ich trochę więcej, by wystarczyło na kilka posiłków. Gołąbki można zamrozić i przeznaczyć do jedzenia dopiero za kilka tygodni. 

Od robienia gołąbków wiele osób odstrasza zabawa z kapustą. Faktycznie, oddzielenie liści z główki to chyba najcięższa praca. Dla mniej pracowitych wymyślono też sposób na zrobienie gołąbków bez zawijania. Taki sposób przygotowania tej potrawy ozdobionej sosem grzybowym, musi też się udać. 


Wykonanie

Najpierw musimy sparzyć kapustę by oddzielić od główki liście. Używam kapusty włoskiej, bo w przeciwieństwie do białej, łatwo z niej odchodzą liście.

Kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną, gotujemy niezbyt długo, może pozostać nieco twarda. Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. Do miękkości dojdzie ona w czasie gotowania gotowych gołąbków.

Duże cebule siekamy w małe kawałki i na maśle podsmażamy, najlepiej według sposobu podanego w tym miejscu. Dodajemy do niej, pokrojone w drobne kawałki, grzyby. Mogą to być podgrzybki, kozaki, prawdziwki czy maślaki lub rydze. 

Na patelnię wrzucamy jeszcze starty czosnek i całość smażymy około 5 minut. Grzyby solimy i pieprzymy. Dodajemy też tymianek, najlepiej świeży, który jest ziołem najlepiej pasującym do grzybów.

Podsmażone grzyby wrzucamy do miski i mieszamy razem z kaszą. Taki farsz zawijamy w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dno naczynia możemy wyłożyć liśćmi kapusty. Gdy znajdą się w nim wszystkie gołąbki całość zalewamy dobrym bulionem, który powinien być zrobiony z przestrzeganiem podstawowych zasad. Najlepiej wołowym. Doprawiamy liściem laurowym. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C na godzinę.

Gołąbki należą do tych dań, które najlepiej smakują odgrzane następnego dnia. Na talerzu można je podać z sosem grzybowym lub rewelacyjnymi pieczonymi grzybami leśnymi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz