piątek, 4 września 2015

Nalewka z jarzębiny z brandy

Rosnąca obficie niemal w całej Polsce jarzębina jest znakomitym surowcem do przygotowywania nalewek. Nalewki z jarzębiny można robić z cukrem i bez, z winem lub - według podanego tu przepisu - z brandy. Nalewka jest łatwa w przygotowaniu.

Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki jarzębinowej z brandy:

  • 30 g suszonej jarzębiny
  • 0,1 l wódki
  • 0,1 l brandy
  • 0,75 l wódki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 daktyl, 
  • 10 rodzynek
  • 2 suszone śliwki

Prace nad nalewką zaczynamy od pokrojenia śliwek, daktyla i rodzynek. Kawałki wrzucamy do słoja, dodajemy jarzębinę. Produkty zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Słój, zamknięty, by nie uleciał alkohol, odstawiany w słoneczne miejsce. Często mieszamy.

            Zobacz też: Nalewka z jarzębiny mocno wytrawna

Po miesiącu zlewamy płyn i szczelnie zamykamy go w innym naczyniu. Owoce zostawiamy w słoju i zalewamy je ponownie, ale tym razem wódką. Odstawiamy, ale tylko na kilka dni.

Znów wylewamy alkohol, który łączymy z pierwszym zlanym płynem. Oba płyny dokładnie filtrujemy i na koniec dolewamy brandy (tej filtrować nie trzeba). 

Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. W chłodzie i bez światła nalewka z jarzębiny powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz