środa, 3 września 2014

Nalewka herbaciana na spirytusie

Nalewki herbaciane wymagają kilkumiesięcznego leżakowania. Podany tu przepis na nalewkę z herbaty wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku. Czas  jednak leci szybko, a nalewka herbaciana poprawia nastrój, łagodzi bóle głowy i zwalcza lenistwo. 


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z herbaty:
  • 50 g liści herbaty
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
Przygotowanie nalewki z herbaty jest bardzo proste. Zaczynamy od zaparzenia herbaty zużywając na to całą wodę podaną w składnikach. Parzymy herbatę pod przykryciem przez około 20 min.

            Zobacz też: Przepis na nalewkę herbacianą z miodem

Zaparzoną herbatę filtrujemy przez jeden arkusz papierowego ręcznika. Przefiltrowaną zalewamy spirytusem. Tą mieszaninę warto jeszcze raz przefiltrować i potem przelać do butelek.

Szczelnie zakorkowane butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia. I czekamy sześć miesięcy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz