wtorek, 12 sierpnia 2014

Nalewka miętowo-pomarańczowa z miodem

Nalewka z mięty i pomarańczy to połączenie smaków, które niejedną osobę wprawiają w osłupienie. Nalewka miętowo-pomarańczowa jest łatwa w wykonaniu. Ponieważ jednak dodaje się do niej miodu musi ona poleżakować w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki miętowo-pomarańczowej:

  • 20 liści mięty
  • 2 pomarańcze
  • 1 l spirytusu
  • 20 rodzynek
  • 2 łyżki miodu

Świeże liście mięty rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do słoja. Pomarańcze najpierw dokładnie myjemy, potem zeskrobujemy z nich cienko skórkę a na końcu wyciskamy z niej sok. Otartą skórkę i sok również wlewamy do słoja. Zalewamy to wszystko spirytusem i szczelnie zamknięte odstawiamy w ciemne miejsce. 

            Czytaj też: Nalewka pomarańczowa szybka i prosta

Po miesiącu nalew przelewamy przez gazę. Dodajemy do niego dwie łyżki płynnego miodu (najlepiej jasnego). Gdy miód się rozpuści całość filtrujemy.

Na koniec do każdej butelki wrzucamy kilka rodzynek. Wlewamy do niech nalewkę i szczelnie korkujemy. Wynosimy do piwnicy na co najmniej pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz