poniedziałek, 16 czerwca 2014

Nalewka jałowcowa zwana polskim dżinem

Nalewka jałowcowa, z racji aromatu zwana również dżinem, jest prosta w wykonaniu. Właściwości lecznicze nalewki z jałowca są nieocenione. Pomaga ona przy wielu problemach żołądkowych. W związku z tym nie ma wyjścia - jałowcówka niezbędna jest w każdym barku.

 
Fot. Didriks

Składniki nalewki jałowcowej:

  • 50 ziaren jałowca
  • 1 litr wódki
  • łyżeczka cukru

Ziarna jałowca bez trudu dostaniemy w sklepie zielarskim. Trzeba je tylko rozgnieść w moździerzu (nie musimy ich ucierać na miazgę) i wsypać do słoja. Potem do słoja wlewamy wódkę i wsypujemy cukier. 

Tytułem eksperymentu można jeszcze dodać ziarno kardamonu lub nieco skórki z pomarańczy. Zwiększymy w ten sposób aromat nalewki jałowcowej. Zrobienie jałowcówki z dodatkami potraktować proszę jako wersję dla zaawansowanych. Za pierwszym razem doświadczenia sobie podarujmy.

               Zobacz też: Nalewka z gałki muszkatołowej

Tak przygotowany nastaw musi odstać co najmniej dwa tygodnie. W tym czasie obserwować będziemy, jak zmienia się kolor płynu, który z każdym dniem staje się coraz bardziej żółty. Taki nastaw może być zlany po 14 dniach, ale może i stać miesiąc.

Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy. Wlewamy do butelek i odstawiamy na rok. 

Nalewkę z jałowca możemy pić w malutkich dawkach traktując je jak pomoc przy problemach z żołądkiem. Możemy też zrobić sobie normalnego drinka jak z dżinu - z tonikiem i cytryną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz