wtorek, 29 kwietnia 2014

Pieprzówka - nalewka z pieprzu

Nalewkę z pieprzu, czyli pieprzową zwana także pieprzówką, przygotowuje się szybko i prosto. Główny składnik nalewki, czyli pieprz, jest łatwo dostępny i tani jak barszcz. Ponieważ pieprzówka bywa niezastąpiona przy okazji niestrawności, dlatego nalewka z pieprzu powinna ozdabiać każdy barek. 



Składniki nalewki z pieprzu:

  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l dobrej wódki
  • 30 g cukru
  • 50 ml wody

Najpierw zajmujemy się zrobieniem karmelu. W tym celu na patelni rozpuszczamy cukier - w momencie gdy zacznie robić się brązowy dolewamy wodę (uwaga - będzie pryskać) i podgrzewając mieszamy aż się cukier całkiem nie rozpuści.

Gdy karmel stygnie zabieramy się za pieprz. Wrzucamy go do moździerza i miażdżymy. Nie muszą to być drobne kawałki. Najważniejsze by nie zostały żadne całe ziarna. 
Pieprz wsypujemy do słoja. Zalewamy karmelem i wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Po trzech tygodniach nalewka nadaje się do filtrowania, zlania do butelek i do... spożycia. 

1 komentarz: