piątek, 4 kwietnia 2014

Nalewka z czereśni

Nalewka z polskich czereśni nie jest jakimś wyjątkowym trunkiem. Czereśnie są po prostu zbyt mało aromatyczne - jak na potrzeby nalewki oczywiście. Niemniej jednak warto potrudzić się o przygotowanie nalewki z czereśni, bo taka czereśniowa jest idealna do mieszania z innymi, bardziej konkretnymi nalewkami, jak na przykład nalewką z pigwy.


Fot. omelchenko - Fotolia.com
Składniki nalewki z czereśni:
  • 1 kg czereśni
  • 1 l mocnej wódki
  • 500 g cukru
  • cytryna

Czereśnie na nalewkę wybieramy dojrzałe i zdrowe. Myjemy, pozbawiamy ogonków. Wraz z pestkami wrzucamy do słoja. Zalewamy mocną wódką - co najmniej o mocy 45%. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy nam się przypomni, co kilka dni, warto słojem zamieszać.

         Zobacz też: Przepis na nalewkę czereśniową z rumem

Po miesiącu płyn zlewamy, dodajemy sok z jednej cytryny i filtrujemy. Wlewamy płyn do szczelnego naczynia, dokładnie zamykamy i odstawiamy w chłodne już miejsce. Czereśnie natomiast zasypujemy cukrem i przykryte w ciepłym miejscu trzymamy jeszcze przez siedem dni codziennie mieszając. 

Przez ten tydzień cukier powinien się całkowicie rozpuścić tworząc lekko alkoholizowany syrop.

         Czytaj też: Mocna nalewka czereśniowa deserowa

Syrop zlewamy a owoce możemy wykorzystać do ciasta lub deseru. Płyn z pierwszego zlania łączymy z z syropem i znów odstawiamy na kilka dni. Potem delikatnie zlewamy klarowną część nalewki, resztę filtrujemy. 

Wlewamy do butelek i wynosimy do piwnicy na co najmniej trzy miesiące. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz