wtorek, 1 marca 2016

Nalewka jeżynowa z miodem

Przepis na nalewkę jeżynową z miodem powoduje, że musi ona długo dojrzewać. Jednak w rezultacie otrzymamy nalewkę o niezwykłym aromacie i nikt nie będzie miał wątpliwości, że warto było czekać.



jeżynówka, jeżyny z alkoholem, jeżyny ze spirytusem, nalewka jeżynowa, nalewka jeżynowa z rumem, nalewka na jeżynach, nalewka z jeżyn z miodem,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki jeżynowej z miodem:


  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 l rumu
  • 0,5 l płynnego miodu
Dojrzałe jeżyny wrzucamy do słoja i zalewamy wódką, rumem i spirytusem. Koniecznie musimy pamiętać, by z tych wszystkich alkoholi spirytus wlać jako ostatni. Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Raz dziennie warto tym słojem zamieszać.

Po dwóch tygodniach nalew przelewamy przez sito. Owoce warto dokładnie przecisnąć, gdyż znajduje się w nich wiele aromatycznego soku i alkoholu. Jeżyny można potem przeznaczyć na dżem i nie trzeba ich wyrzucać. 

               Zobacz też: Prosta nalewka jeżynowa

Płyn wlewamy z powrotem do słoja i dodajemy do niego miód. Słojem, już obowiązkowo, mieszamy co najmniej raz dziennie. Gdy miód się całkiem rozpuście (mniej więcej po tygodniu) płyn musimy przefiltrować i klarowny przelać do butelek.

Butelki szczelnie zamknięte wynosi do chłodnego pomieszczenia. Powinny tam leżakować przez co najmniej pół roku. Nalewka z jeżyn nadaje się do picia, gdy nabierze pięknego, rubinowego koloru. 

4 komentarze:

  1. Ależ to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię. Napiszę za pół roku co mam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie. Nadtawiłem zgodnie z przepisem. Miód gryczany mam świeży, płynny, od kolegi pszczelarza. I pozostaje czekać.

    OdpowiedzUsuń