Winogrona są właściwie owocami jesiennymi, ale nalewka z ciemnych winogron zawiera w sobie zapachy całego lata. Zwłaszcza, gdy lato było gorące, winogrona słodkie a nalewka starannie przygotowana. Przepis na nalewkę z ciemnych winogron wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku.
Fot. Droid Gingerbread |
Składniki nalewki z ciemnych winogron:
- 1 kg ciemnych winogron
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 100 ml wody
- goździki
Zobacz też: Nalewka z jasnych winogron
Czytaj też: Przepis na nalewkę z winogron z różą
Teraz nastaw musimy przecedzić przez gazę. Owoce lekko zgniatamy, by wydobyć z nich resztkę alkoholu i przepłukujemy wodą. Winogron nie wyrzucamy, możemy je użyć do wypieków, lub zrobić konfiturę winogronową. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinny jeszcze w chłodnym i ciemnym miejscu poleżeć co najmniej pół roku.
Ja winogrona oczyszczone zasypuje cukrem na 2kg winogron 1 kg cukru trzymam 5 miesiecy potem zlewam mazna dodac troche cukru i wodki wedug upodobania zlewamy do butelek i po 2 tygodniach delektujemmy sie nalewka.
OdpowiedzUsuńwitam, moje winogrona sfermentowały a spodziewałam się pięknego zapachu soku winogronowego.Chyba tak nie powinno być? Wygląda na to ,że nalewki nie będzie:(
OdpowiedzUsuńMoje także sfermentowaly
OdpowiedzUsuńTam gdzie drożdże spotykają się z cukrem dochodzi do fermentacji w wyniku której powstaje alkohol. Drożdże, w niewielkich ilościach, znajdują się na winogronach. Są one słabe, więc po kilku dniach giną, a wytworzony przez nie alkohol w nalewce nie zawadzi.
OdpowiedzUsuńSzanowny Autorze, mam co najmniej dwa pytania. :)
OdpowiedzUsuń1) "Winogrona zalewamy spirytusem". Czy w tym przypadku chodzi o spirytus 96%?
2) Czy gdy już wleję spirytus do słoja powinienem wymieszać jego zawartość?
Pozdrawiam serdecznie.
Panie Arturze - odpowiedź na oba Pana pytania brzmi TAK.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za szybką odpowiedź. Za kilka miesięcy napiszę jak się udała nalewka. :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 100 ml wody. Kiedy ją wlać?
OdpowiedzUsuńWoda, jak w przepisie jest nawet wyboldowane, służy nam do przepłukania winogron, by uratować nieco alkoholu.
OdpowiedzUsuńdziękuję nie zrozumiałam tego poprawnie :) Winogrona nastawione :)
OdpowiedzUsuńWitam, ile mniej więcej można uzyskać nalewki z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu otrzymujemy nieco ponad dwie, półlitrowe butelki. Dużo zależy od tego jak potraktujemy winogrona i w jaki sposób przefiltrujemy nalewkę. Przy filtrowaniu ponosimy niestety duże straty. http://twojenalewki.blogspot.com/2014/04/4-proste-zasady-jak-filtrowac-nalewki.html
OdpowiedzUsuńPo niemal 7 miesiącach leżakowania przyszła pora na pierwszą degustację nalewki! Wyszła rewelacyjnie. Znajomi twierdzili, że to najlepszy alkohol jaki kiedykolwiek pili. Dziękuję za przepis, polecam każdemu!
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię. I bardzo się cieszę, że smakowało.
Usuńa mozna wodke zamiast spirytusu?
OdpowiedzUsuńWódka jest dużo słabsza od spirytusu. Biorąc pod uwagę, że winogrona puszczą sporo soku to z samej wódki wyjdzie cieeeeniutka nalewka.
Usuń