Nalewka z korzenia arcydzięgla potocznie zwana dzięgielówką ma działanie lecznicze. Trudno więc pominąć w barku tak znakomite lekarstwo. Przygotowanie dzięgielówki jest stosunkowo proste, aczkolwiek wymaga nieco pracy.
Fot. Maciej Lewandowski |
Składniki dzięgielówki:
- 80 g korzenia arcydzięgla
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 500 g cukru
- kora cynamonowa
- goździki
- gałka muszkatołowa
Korzeń arcydzięgla dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy go do słoja po czym zalewamy spirytusem rozcieńczonym pół litrem wody. Szczelnie zamknięty odstawiamy na dwa tygodnie.
Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw - kawałka kory cynamonowej, 10 goździków, około połowy gałki muszkatołowej. Korzeń z przyprawami znów szczelnie zamykamy i ostawiamy na kolejny tydzień.
Zobacz też: Przepis na dzięgielówkę
Trzeci etap to filtrowanie uzyskanego nastawu i łączenie go z syropem cukrowym. Pół litra wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pól kilograma cukru. Połączone płyny (nastaw alkoholowy i syrop) znów szczelnie zamykamy w słoju i zostawiamy na trzy tygodnie.
Ostatni etap wykonywania dzięgielówki to filtrowanie nalewki i przelanie jej do butelek. Szczelnie zamknięte zostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne trzy miesiące.
Korzeń arcydzięgla działa rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, kojąco, pobudza czynność żołądka, wzmacnia naczynia krwionośne, nerwy, serce, reguluje krwawienia miesiączkowe, pracę jelit, układ trawienny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz