poniedziałek, 2 grudnia 2024

Nalewka jabłkowo-cynamonowa. Smak jesieni

Nalewka jabłkowo-cynamonowa to typowe wspomnienie jesieni zamknięta w butelce. Łączy naturalną słodycz jabłek z wyrazistym, korzennym aromatem cynamonu, tworząc trunek, który rozgrzewa ciało i duszę. To idealna propozycja na chłodne wieczory, gdy szukasz smaku, który przypomni Ci o złocistych jabłkach i domowych wypiekach.

Nalewka jabłkowo-cynamonowa
Nalewka jabłkowo-cynamonowa


Jabłka od wieków są doceniane za swoje właściwości zdrowotne. To bogate źródło błonnika, który wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cholesterolu. Owoce są pełne witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga w regeneracji organizmu. Dodatkowo, zawarte w jabłkach przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

               Czytaj też: Cynamonowa nalewka korzenna

Cynamon natomiast jest prawdziwą skarbnicą zdrowotnych właściwości. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspomagając walkę z infekcjami. Jest również znany ze swojej zdolności do regulowania poziomu cukru we krwi, co czyni go szczególnie cennym dla osób dbających o zdrową dietę. Aromat cynamonu działa relaksująco, poprawiając nastrój i tworząc atmosferę spokoju.

W połączeniu jabłka i cynamon tworzą nie tylko wyjątkowy smak, ale także duet o właściwościach prozdrowotnych. Ta nalewka może być nie tylko pysznym trunkiem, ale także lekkim wsparciem w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm potrzebuje dodatkowej dawki ciepła i odporności.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jabłek (najlepiej słodko-kwaśnych, np. champion lub antonówka)
  • 3 laski cynamonu
  • 500 g cukru
  • 750 ml wódki 40%
  • 250 ml spirytusu 95%
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)
  • Sok z jednej cytryny

Wykonanie

Zaczynam od wyboru najlepszych jabłek – powinny być dojrzałe, aromatyczne i pozbawione skaz. Bez dobrych owoców nie będzie dobrej nalewki. Dokładnie je myję, a następnie kroję na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, ale pozostawiając skórkę – to ona nadaje nalewce dodatkowego aromatu i głębszego koloru. Tutaj też znajduje się największa skarbnica witamin.

               Czytaj też: Nalewka z rajskich jabłek

W dużym słoju układam warstwami kawałki jabłek, a pomiędzy nie wkładam laski cynamonu i wanilii. W osobnym garnku przygotowuję syrop: w 500 ml wody rozpuszczam cukier i doprowadzam do wrzenia. Gdy syrop lekko przestygnie, dodaję do niego sok z cytryny, który podkreśli świeżość jabłek i zapobiegnie ich ciemnieniu.

Warto poświęcić kilka chwil na dobór cynamonu. Na naszym rynku można kupić jego dwa rodzaje. Cejloński, zwany prawdziwym cynamonem, pochodzi ze Sri Lanki, Indii lub Madagaskaru. Jego laski są cienkie i kruche, Drugi rodzaj, cynamon kasja jest tańszy, ale pochodzi głównie z Chin, Wietnamu i Indonezji. Jego laski bardziej przypominają korę drzew, ale ma bardziej intensywny aromat i smak. Nadaje się on bardziej do grzańca - jest tańszy. My do naszej nalewki postarajmy się o nieco droższy, ale bardziej subtelny cynamon cejloński.

Do słoja z jabłkami wlewam syrop, a następnie zalewam całość wódką i spirytusem, upewniając się, że owoce są całkowicie przykryte płynem. Szczelnie zamknięty słój odstawiam w chłodne, ciemne miejsce na około 6–8 tygodni. Przez pierwsze dwa tygodnie wstrząsam słojem co kilka dni, aby składniki równomiernie się połączyły.

               Zobacz też: 4 proste zasady jak filtrować nalewki

Po zakończeniu maceracji przecedzam nalewkę przez gęstą gazę lub filtr do kawy, aby była klarowna. Przelewam ją do czystych butelek, które następnie odstawiam na kolejne 2–3 miesiące. W tym czasie smaki się równoważą, a nalewka nabiera pełni aromatu.

Gotowa nalewka jabłkowo-cynamonowa zachwyca swoją harmonią smaków. Słodycz dojrzałych jabłek równoważy delikatna wytrawność cynamonu, a całość uzupełnia subtelny, korzenny posmak. Każdy łyk przywodzi na myśl pieczone jabłka z cynamonem i zapach świątecznych wypieków, czyniąc ten trunek idealnym do delektowania się w długie wieczory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz