wtorek, 19 listopada 2019

Wątróbka z jabłkami smażona

Wątróbka to oczywiście kuchenna klasyka. Smażona, duszona, z jabłkami, śmietaną, drobiowa, wieprzowa. Dziś opowiem, jaką lubię najbardziej. Przepis na to jak usmażyć wątróbkę drobiową z jabłkiem jest szybki i do wykonania dla każdego.

na talerzu smazona watrobka drobiowa z jablkiem i cebula

Przed przystąpieniem do pracy warto przygotować wszystkie produkty (proporcje na dwie porcje):


  • 35 dkg wątróbki
  • jabłko duże
  • 2 cebule
  • szklanka wina
  • estragon
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Jabłko i wątróbka bardzo się kochają. Owoc można dodawać do różnego rodzaju wątróbek: świetnie smakuje z kaczą wątrobą (choć tu warto spróbować dodać gruszkę), razem z żurawiną drobiowa wątróbka staje się obłędna. Wysoko ceniona przez smakoszy (i hodowców) jest też wątroba cielęca z jabłkiem podana.

Wykonanie

Wątróbkę myjemy, suszymy i przez chwilkę smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy z wierzchu wątróbka zbrązowieje zdejmujemy ją z patelni. Jej miejsce zajmuje pokrojona w piórka cebula. Gdy zacznie się szklić dodajemy kawałki jabłka.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę do wątróbki

Dobór jabłka jest ważny. Powinno ono być z odmian kwaśnych i twarde (idealna szara reneta). Miękkie jabłko bardzo łatwo na patelni może się rozciapać i potrawa nie będzie estetyczna. Jabłko, przed wrzuceniem na  patelnie, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Może być w kostkę.

W czasie, w którym cebula i jabłka podsmażają się na patelni wątróbkę kroimy w paski i wrzucamy na nowo na patelnię. Gdy się zagrzeje całość zalewamy winem - koniecznie białym, wytrawnym. Dusimy tak długo aż wino odparuje.

W międzyczasie doprawiamy estragonem (bardzo delikatnie) i solidniej majerankiem. Solimy i pieprzymy dopiero na talerzu.

Smakuje nawet dzieciom.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz