wtorek, 15 października 2019

Dżem z czarnego bzu z jabłkami

Tak to prawda - surowe owoce czarnego bzu mają właściwości trujące. Jednak zwykła obróbka cieplna wystarczy by je wyeliminować i zyskać rewelacyjny i zdrowy produkt. Z dodatkiem jabłek przygotujemy pyszny dżem.

na drewnianym stole stoi sloik z dzemem z czarnego bzu
Fot. greatdaneinc 

Do przygotowania dżemu z czarnego bzu potrzeba:


  • 300 g przebranych owoców bzu czarnego
  • 200 g winnych jabłek
  • 100 g cukru
  • soku z cytryny

Zebrane owoce czarnego bzu musimy najpierw przebrać a potem wyselekcjonować tak, aby zostały same dojrzałe. Płuczemy je i wsypujemy do garnka. Najlepiej takiego z grubym dnem, bo wtedy nie będzie się przypalać i ostateczny efekt będzie rzeczywiście rewelacyjny.

 Wrzucamy też pokrojone jabłka (ogryzki można wrzucić osobno, ale trzeba pamiętać, by je potem wyciągnąć). Podgrzewamy to wszystko na intensywnym ogniu aż zacznie się gotować.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu

Pod gotującą masą zmniejszamy ogień, tak aby wszystko się wolno prażyło. Wtedy dodajemy sok z cytryny. Na koniec wsypujemy cukier. Warto to robić niewielkimi partiami po każdej próbując dżemu. Nie każdy lubi bardzo słodki, a przed zepsuciem dżem uchroni pasteryzacja.

Masę smażymy na wolnym ogniu aż odpowiednio zgęstnieje. Trudno przewidzieć ile to czasu zajmie, ale na pewno więcej niż pół  godziny. Gdy uznamy, że dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do wyparzonych słoiczków.

Zobacz też: Bzowa, nalewka z czarnego bzu 

Cała masę, jeszcze przed włożeniem do słoików, dobrze jest przetrzeć przez sitko, by pozbyć  się pestek. Teraz zamknięty dżem z czarnego bzu pasteryzujemy i odstawiamy na zimę.


1 komentarz:

  1. Taki dżem ma bardzo dużo witamin, choć sam stosuje bardziej syrop z czarnego bzu i leki na przeziębienie.

    OdpowiedzUsuń