wtorek, 10 września 2019

Smażona ryba marynowana w occie

Ryba usmażona i następnie zamarynowana w occie ma kilka zalet. Do największych z nich należy to, że można ją długo przechowywać. Poza tym jest smaczna, pod wpływem octu miękną ości i nie są tak dokuczliwe. Zamarynowana w occie ryba idealnie nadaje się też jako zakąska.

Fot. takedahrs z Pixabay 

Marynować w occie można niemal wszystkie smażone ryby. Trzeba tylko przygotować:

  • 1 kg ryby
  • 3 łyżki oleju
  • łyżkę suszonych ziół
  • 350 g winnego octu
  • 1 cebulę
  • pęczek włoszczyzny
  • 5 ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 1 łyżkę kolendry
  • 1 łyżkę estragonu
  • szczyptę ostrej papryki
  • sól
  • cukier

Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w plastry. Zalewamy je szklanką wody, dodajemy paprykę, liść laurowy, kolendrę (można ją zastąpić gorczycą), estragon. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy. Dodajemy ocet 6-cio procentowy i zostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Przepis na pstrąga z pieczoną cytryną

W tym czasie zajmujemy się rybą. Najpierw ją czyścimy, potem płuczemy i kroimy w dzwonka. Solimy i obsypujemy ziołami (tymianek, estragon, cząber). Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.

Jakie ryby możemy marynować? Na pewno słodkowodne. Bardzo dobry będzie karp, amur, szczupak czy sum. Zamarynowany w occie ościsty leszcz też jest łatwiejszy do zjedzenia. Podobnie pyszne są ryby morskie: śledzie (ale nie matiasy, a całe ryby), makrela czy łosoś. 

Gdy ryba nieco wystygnie wkładamy ją do słoika. Zalewamy marynatą z warzywami, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Ryba nadaje się do konsumpcji już następnego dnia.

Czytaj też: Flądra smażona po  domowemu

Smażoną rybę marynowaną w occie podajemy z warzywami i pieczywem. Można przyozdobić jakąś zieleniną, kawałkiem cytryny lub pomarańczy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz