wtorek, 27 sierpnia 2019

Dorada pieczona w soli

Ryba zapiekana w soli to przepis znany od lat, ale nieco zapomniany. Jeśli w soli upieczemy doradę, to będzie to przepis z kuchni hiszpańskiej. Jeśli zamiast dorady do piekarnika włożymy szczupaka, to znaczny, że znamy się na kuchni staropolskiej. 


Fot. Walter Bichler z Pixabay

Do przygotowania ryby zapiekanej w soli potrzeba:


  • ryby
  • 1 kg soli morskiej
  • przypraw
  • naczynia żaroodpornego


Zalety ułożenia ryby w soli są nie do przecenienia. Sól w wysokiej temperaturze tworzy swoistą skorupę. W rybie zostaje więc cały aromat, mięso nadal jest miękkie i soczyste. Takiego efektu nie osiągniemy nawet na parze. 

Do pieczenia w soli nadają się wszelkie ryby w skórze, najlepiej tylko wypatroszone. Sól nie dostaje się do mięsa, więc danie wcale nie jest słone. Jak wspomniałem można tak piec dorady, szczupaki, karpie. Ostatnio w ten sposób przyrządziłem nawet okonia nilowego. Pieczony w soli dobry jest też pstrąg, choć konkurencją dla tego sposobu jest pieczenie pstrąga ze smażoną cytryną

Wykonanie

Na dno naczynia wysypujemy warstwę soli grubą na około centymetr. Kładziemy na nią doprawiona rybę. Przyprawy stosujemy według własnego upodobania. Może to być plaster cytryny, czosnek, rozmaryn, bazylia. Godny polecenia, choć mało popularny, jest estragon.

Ułożoną na warstwie soli rybę posypujemy solą tak, by przykryć ją całą. W praktyce wychodzi na to, że dwie ryby (dorady lub okoń nilowy) da się dokładnie zasypać kilogramem soli morskiej. O soli morskiej mówimy dlatego, że jest ona gruba i poza tym taką właśnie warto należy używać w kuchni nawet do ryb. Oczywiście można ją uzupełnić solą kuchenną, ale chyba nie warto takiej zastępować morską w całości.

              Zobacz też: Flądra smażona po domowemu

Sól skrapiamy odrobiną wody, naczynie zamykamy (lub przykrywami folią aluminiową) i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Rybka piecze się dość szybko, więc po 20, 30 minutach powinna być gotowa.

Po wyjęciu z pieca należy rozbić skorupę solną i delikatnie wyjąć rybę jednocześnie oczyszczając z soli.

Rybkę warto popić lampką białego wina.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz