Przygotowując rozmaite dania w kuchni często zastanawiamy się jakich użyć potraw. Sporządzona i zaprezentowana lista, mam nadzieje, pozwoli trochę rozwiązać dylematy i być może wyzwolić nieco kreatywności. Jeśli używacie do podanych potraw nie wymienionych przy nich przypraw to powiedzcie proszę o tym w komentarzu. W ten sposób możemy sukcesywnie uzupełniać listę.
Fot. Fotolia.com |
W
tym spisie pominąłem tak oczywiste przyprawy jak sól, ziele angielskie, pieprz i cukier.
Bób:
bazylia,
czosnek, kminek, imbir
Botwinka:
gałka
muszkatołowa, lubczyk
Brukselka:
gałka
muszkatołowa
Chleb:
kminek,
pieprz, czarnuszka
Cielęcina:
estragon,
gałka muszkatołowa, lubczyk, oregano,
rozmaryn
Dania rybne:
cząber,
estragon, tymianek, pietruszka
Dania warzywne:
bazylia,
oregano, szałwia
Drób:
liść
laurowy, lubczyk, szałwia, papryka
słodka, ostra i wędzona
Duszone ryby słodkowodne:
estragon,
rozmaryn, pietruszka
Dynia:
jałowiec,
kurkuma, kminek, kolendra
Dziczyzna:
jałowiec,
kardamon (do marynat), liść laurowy, oregano (ptaki), szałwia (ptaki), kminek
Fasola biała:
imbir,
szałwia
Groch:
szałwia,
majeranek, estragon (do groszku)
Grzyby:
imbir,
cząber, goździki (do marynat), tymianek, czosnek
Jagnięcina:
estragon,
kardamon (do ragout), oregano, szałwia, rozmaryn
Jajecznica:
kurkuma,
tymianek
Kalafior:
gałka
muszkatołowa
Kapusta czerwona:
jałowiec,
gałka muszkatołowa, kminek
Kapusta kiszona:
jałowiec,
kminek
Kapusta:
bazylia,
kminek
Kotlety i steki:
estragon,
rozmaryn, szałwia, rozmaryn
Królik:
kardamon
Kurczak:
estragon,
lubczyk, majeranek, tymianek, papryka słodka, ostra i wędzona, czosnek
Makaron:
bazylia,
kurkuma, oregano, tymianek
Marchew:
estragon,
imbir, lubczyk, szałwia
Marynaty:
kurkuma,
liść laurowy, lubczyk, kolendra, gorczyca
Masło:
bazylia,
czosnek, pietruszka
Mięso:
bazylia,
jałowiec, oregano, szafran, czosnek, rozmaryn
Mięso mielone:
imbir, kardamon (mięso mielone w cieście), oregano,
tymianek, rozmaryn
Naleśniki:
imbir, kardamon, kurkuma
Ogórki konserwowe:
bazylia,
imbir, kolendra
Omlety:
bazylia,
szałwia
Pasztety:
gałka
muszkatołowa, kardamon, liść laurowy
Pieczeń duszona:
kminek,
lubczyk, majeranek, szałwia
Pikle:
kurkuma
Pizza:
lubczyk,
oregano, majeranek
Pomidory:
bazylia,
oregano, szałwia (sałatki), czosnek
Por:
imbir
Ragout cielęce:
imbir,
rozmaryn
Ragout z drobiu:
gałka
muszkatołowa
Ragout z dziczyzny:
gałka
muszkatołowa, jałowiec
Rosół:
kardamon,
liść laurowy, lubczyk, oregano, szałwia
Ryby:
gałka muszkatołowa (ryby gotowane),
kardamon (do wywaru z ryb), kurkuma (z curry), liść laurowy, lubczyk
(smażone), oregano (duszone, morskie), szafran,
Ryż:
imbir, lubczyk, kurkuma,
Sałata zielona:
lubczyk,
oregano, czosnek
Sałatek mięsnych:
cząber,
szałwia
Sałatek ziemniaczanych:
cząber,
szałwia
Sałatka drobiowa:
estragon,
imbir, szałwia
Sałatka jarzynowa:
estragon,
szałwia
Sałatka rybna:
kurkuma,
szałwia,
Ser:
bazylia,
czarnuszka
Słodkie ciasta:
kardamon
Sos holenderski:
gałka
muszkatołowa
Sos ziołowy:
gałka
muszkatołowa, lubczyk, oregano, szałwia,
Sosy owocowe:
kardamon
Sosy pieczeniowe:
kminek,
lubczyk,
Szparagi:
estragon,
czosnek
Szpinak:
gałka
muszkatołowa, imbir, lubczyk,
Śledź:
szałwia, por, koperek
Twaróg:
rozmaryn
Warzywa strączkowe:
kardamon,
majeranek (zwłaszcza do grochu), rozmaryn
Wątróbka smażona:
estragon,
gałka muszkatołowa, imbir, szałwia
Wieprzowina:
kminek,
oregano, rozmaryn
Wołowina:
lubczyk
(gotowana), oregano, rozmaryn
Zapiekanki:
szałwia
Ziemniaki:
kminek,
szałwia, tymianek (zapiekane)
Zupa jarzynowa:
estragon,
gałka muszkatołowa, lubczyk
Zupa mięsna:
estragon,
gałka muszkatołowa, majeranek
Zupa pomidorowa:
imbir,
oregano
Zupa z węgorza:
szałwia
Zupy gotowane zawiesiste:
imbir, tymianek, majeranek
Zupy owocowe:
kardamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz