poniedziałek, 22 lutego 2016

Nalewka berberysowa z rumem

Nalewka berberysowa należy do grupy nalewek, które spożywamy w celach leczniczych. Berberys pomaga przy schorzeniach wątroby, działa uspokajająco, pomaga w problemach z trawieniem, skuteczny jest przy bólach głowy. Jest więc niezbędny w barku nalewkarza. 


Składniki nalewki berberysowej:

  • 500 g owoców berberysu
  • 1 l wódki
  • 50 ml rumu
  • 0,25 l wody
  • 200 g cukru
  • skórka z połowy cytryny
  • kawałek kory cynamonu

Na nalewkę używamy tylko dojrzałych owoców. Podręcznikowo powinno się je zbierać po pierwszych przymrozkach, ale skoro nie zawsze mróz chce nadejść, to możemy je zostawić na noc w zamrażarce. 

Owoce berberysu musimy umyć i rozgnieść. Dopiero takie wrzucamy do słoja, do którego dodajemy również skórkę otartą z połowy cytryny i mniej więcej dwucentymetrowy kawałek kory cynamonu. Gdy wszystkie składniki są już w słoju zalewamy je wódka i rumem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. 

              Czytaj też: Nalewka z głogu dobra na zdrowie

Po dwóch tygodniach całość przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoce mocno wyciskamy, by wydobyć z nich jak najwięcej alkoholu i aromatu. Klarowny płyn mieszamy z chłodnym syropem zrobionym z cukru  i wody. Przypominam, że syrop robimy z wystudzonej ale przegotowanej wody. w rondelku podgrzewamy ją tylko na tyle, by  rozpuścić w niej cukier. 

Połączone już płyny filtrujemy przez bibułkę i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy na co najmniej cztery miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz