Ten przepis na nalewkę z agrestu pozwoli nam uzyskać trunek słodki. Jego zaletą jest to, że nad nalewką nie napracujemy się bardzo. Wadą - że nalewkę będzie można kosztować dopiero po wielu miesiącach.
Fot. yuris010 123rf.com |
Składniki nalewki agrestowej na słodko
- 1 kg owoców agrestu
- 0,75 l spirytusu
- 1,5 kg cukru
- woda
Czytaj też: Przepis na zwykłą nalewkę agrestową
Po trzech miesiącach alkohol zlewamy i odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Agrest natomiast zasypujemy cukrem. Cukier ułatwi nam odzyskanie z owoców agrestu alkoholu i wydobędzie z nich więcej aromatu. Zamkniętym słojem powinniśmy od czasu do czasu zamieszać, tak by rozpuścić cukier.
Po dwóch tygodniach zlewamy syrop - agrest możemy przepłukać niewielką ilością wody i wyrzucić. Syrop łączymy z uzyskanym wcześniej alkoholem i w szczelnie zamkniętym słoju odstawiamy na kolejne trzy miesiące.
Zobacz też: Przepis na nalewkę agrestową z miodem
Dopiero teraz przychodzi czas na przefiltrowanie nalewki. Klarowny płyn można delikatnie ściągnąć za pomocą wężyka, resztę przefiltrować przez jakiś filtr. Klarowną nalewkę z agrestu przelewamy do butelek, które dokładnie zamykamy, i wynosimy w chłodne miejsce na kolejny kwartał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz