środa, 8 lipca 2015

Nalewka z morwy na spirytusie

Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy.



morwa na spirytusie, nalewka morowa, nalewka z morwy, przepis na nalewkę z morwy,


Składniki nalewki z morwy:



  • 1 kg owoców morwy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,7 kg cukru

Przygotowanie nalewki morwowej według tego przepisu przypomina nastawianie owoców w celu pozyskania soku. Umyte owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Najlepiej słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić go w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu gąsiorkiem należy wstrząsnąć.

               Zobacz też: Jak filtrować nalewki

Po sześciu tygodniach zlewamy sok. Owoców nie wyrzucamy - zalewamy je wodą i przelewamy przez sitko, tak aby wypłukać z nich resztkę soku. Oba płyny łączymy ze sobą i ponownie przelewamy do słoja.

Sok zalewamy teraz spirytusem. Słój musimy teraz już szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Potem nie zostanie nic innego jak przefiltrować nastaw i przelać do butelek.

Nalewka z morwy w chłodnym miejscu powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. Morwowa jest dobra na przeziębienie i dla osób będących na diecie. 

.

4 komentarze:

  1. Bardzo mnie zaintrygował ten przepis. Zastanawia mnie, czy po 6 tygodniach leżakowania na słońcu morwy w cukrze nie uzyskamy wina morwowego.
    Czy taki był zamysł, czy raczej drobna pomyłka i miało to być 6 dni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma mowy o pomyłce. Morwy mają za mało drożdży, by w takich słodkich warunkach doprowadzić do skutecznej fermentacji.
    Natomiast dawno temu, jak próbowałem po raz pierwszy zrobić wino z morwy, udało mi się uzyskać 25 litrów klarownego... octu morwowego. Obdarowane nim matki kolegów i koleżanek (co mnie bardzo cieszyło) były wniebowzięte, bo podobno barszcz wychodzi wyśmienity.
    Jeśli więc są warunki to warto pokusić się o zrobienie octu z morwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie 6 dzień są zasypane cukrem i zaczyna tracić winem

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź :-)
    Ocet z morwy brzmi kusząco. Jeżeli jutro jeszcze będzie co zbierać, to przemyślę tą kwestię.

    OdpowiedzUsuń