Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy.
Składniki nalewki z morwy:
- 1 kg owoców morwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 0,7 kg cukru
Przygotowanie nalewki morwowej według tego przepisu przypomina nastawianie owoców w celu pozyskania soku. Umyte owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Najlepiej słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić go w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu gąsiorkiem należy wstrząsnąć.
Zobacz też: Jak filtrować nalewki
Po sześciu tygodniach zlewamy sok. Owoców nie wyrzucamy - zalewamy je wodą i przelewamy przez sitko, tak aby wypłukać z nich resztkę soku. Oba płyny łączymy ze sobą i ponownie przelewamy do słoja.
Sok zalewamy teraz spirytusem. Słój musimy teraz już szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Potem nie zostanie nic innego jak przefiltrować nastaw i przelać do butelek.
Nalewka z morwy w chłodnym miejscu powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. Morwowa jest dobra na przeziębienie i dla osób będących na diecie.
.
Bardzo mnie zaintrygował ten przepis. Zastanawia mnie, czy po 6 tygodniach leżakowania na słońcu morwy w cukrze nie uzyskamy wina morwowego.
OdpowiedzUsuńCzy taki był zamysł, czy raczej drobna pomyłka i miało to być 6 dni?
Nie ma mowy o pomyłce. Morwy mają za mało drożdży, by w takich słodkich warunkach doprowadzić do skutecznej fermentacji.
OdpowiedzUsuńNatomiast dawno temu, jak próbowałem po raz pierwszy zrobić wino z morwy, udało mi się uzyskać 25 litrów klarownego... octu morwowego. Obdarowane nim matki kolegów i koleżanek (co mnie bardzo cieszyło) były wniebowzięte, bo podobno barszcz wychodzi wyśmienity.
Jeśli więc są warunki to warto pokusić się o zrobienie octu z morwy.
Właśnie 6 dzień są zasypane cukrem i zaczyna tracić winem
UsuńDziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńOcet z morwy brzmi kusząco. Jeżeli jutro jeszcze będzie co zbierać, to przemyślę tą kwestię.