środa, 8 lipca 2015

Nalewka z morwy na spirytusie

Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy.


Składniki nalewki z morwy:

  • 1 kg owoców morwy
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,7 kg cukru

Przygotowanie nalewki morwowej według tego przepisu przypomina nastawianie owoców w celu pozyskania soku. Umyte owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Najlepiej słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić go w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu gąsiorkiem należy wstrząsnąć.

               Zobacz też: Jak filtrować nalewki

Po sześciu tygodniach zlewamy sok. Owoców nie wyrzucamy - zalewamy je wodą i przelewamy przez sitko, tak aby wypłukać z nich resztkę soku. Oba płyny łączymy ze sobą i ponownie przelewamy do słoja.

Sok zalewamy teraz spirytusem. Słój musimy teraz już szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Potem nie zostanie nic innego jak przefiltrować nastaw i przelać do butelek.

Nalewka z morwy w chłodnym miejscu powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. Morwowa jest dobra na przeziębienie i dla osób będących na diecie. 

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz