czwartek, 12 marca 2015

Nalewka anyżowa

Nie każdy lubi smak anyżu, dlatego też nalewka anyżowa nie każdemu smakować będzie. Anyżkówka ma jednak swoje walory zdrowotne i często się ja podaje w przypadku niestrawności i innych dolegliwości żołądkowych. Dlatego też warto zrobić sobie mały zapas na uzupełnienie apteczki.



anyż z wódką, anyż ze spirytusem, anyżówka, nalewka anyżowa, nalewka z anyżu,


Składniki nalewki anyżowej:


  • gwiazdki anyżu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 laski wanilii
  • goździki
  • kora cynamonu
  • kardamon
  • skórka cytrynowa
  • skórka pomarańczowa

Anyżówkę można zrobić mniej lub bardziej intensywną. Dlatego, w zależności od gustu, do słoja wrzucamy od 10 do 20 gwiazdek anyżu. Dodajemy 5-6 goździków, ze dwa centymetry kory cynamonu, pół laski wanilii przekrojonej wzdłuż, ze 3 ziarna kardamonu i skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy.

            Zobacz też: Nalewka muszkatołowa

Wszystkie te składniki zalewamy wódką - dobrze jest użyć mocniejszej - 45 %. Możemy też użyć spirytusu, ale wcześniej jego szklankę trzeba zmieszań ze szklanką wody. Słój zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc lub dwa. 

                Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Po tym okresie płyn najpierw przelewamy przez sitko, a potem dokładniej filtrujemy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamkniętą wynosimy do piwnicy. Nalewka anyżowa do spożycia nadaje się po miesiącu, ale znacznie lepsza jest po pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz