środa, 25 lutego 2015

Słodka nalewka kawowa na spirytusie

Przepis na nalewkę kawową słodką jet prosty. Jedynym jego minusem jest to, że nalewka kawowa musi długo dojrzewać. Dopiero po kilku miesiącach kusi nas swoim niebanalnym aromatem. Pita w niewielkich ilościach odpręża i dodaje energii.


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki kawowej:

  • 0,25 kg mielonej kawy
  • 1 l spirytusu
  • 0,15 l rumu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 0,5 laski wanilii

Kawę na nalewkę wybieramy w dobrym gatunku i od dobrego dostawy. Kupujemy ją w ziarnach i dopiero przed przystąpieniem do robienia nalewki wkładamy ją do młynka. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce.

               Czytaj też: Jak zrobić nalewkę kawowo-anyżową

Po dwóch tygodniach z cukru, wanilii i wody przygotowujemy syrop. Pamiętajmy, że do syropu używamy wody przegotowanej i wystudzonej. Gdy wsypujemy do niej cukier podgrzewamy ją nieznacznie. Tak aby tylko cukier się rozpuścił.

               Zobacz też: Szybka nalewka kawowa na spirytusie

W czasie gdy zajmujemy się syropem filtrujemy nastaw. Będzie z tym nieco kłopotu, bo mielona kawa szybko zatyka filtry. Dlatego warto ten proces podzielić na etapy i używać coraz drobniejszych filtrów - na przykład zaczynamy od drobnego sitka, potem cedzimy nalewkę przez gazę a dopiero na końcu przez bibułkę filtracyjną.

Przefiltrowaną nalewkę mieszamy z zimnym syropem, dolewamy rum i przelewamy do butelek. Te, dokładnie zamknięte, wynosimy na sześć miesięcy do chłodnego pomieszczenia. 

1 komentarz:

  1. CIEKAWY PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA NALEWKĘ MIODOWĄ:
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/02/nalewka-miodowa-zoadkowa.html

    OdpowiedzUsuń