wtorek, 25 listopada 2014

Nalewka z czarnej porzeczki na przeziębienie

Przepisów na nalewkę z czarnych porzeczek jest co najmniej kilka. Ale wszystkie mają wspólną zaletę - nalewka z czarnej porzeczki pomaga w leczeniu przeziębień. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę i działa napotnie. Przy okazji łagodzi kaszel i chrypkę. 


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z czarnej porzeczki:
  • 0,5 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 l dżinu
  • 300 g cukru
  • 10 g startego imbiru
  • starta skórka z cytryny

Czarną porzeczkę dokładnie myjemy i pozbywamy się zielonych części. Wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy imbir. Z cytryny ścieramy skórkę i zalewamy dżinem. 

            Zobacz też: Wytrawna nalewka z czarnej porzeczki

Teraz słój odstawiamy na sześć tygodni w ciemne ale chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem można zamieszać. Po półtora miesiąca cały nastaw odfiltrujemy i wlewamy do butelek. Wynosimy je na trzy miesiące w chłodne miejsce. 

         Czytaj też: Smorodinówka, czyli nalewka z czarnych porzeczek


Porzeczek nie wyrzucamy lecz przygotowujemy z nich dżem porzeczkowy.

Nalewkę w przypadku podejrzenia przeziębienia należy zażywać profilaktycznie po małym kieliszku dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz