Nalewka goździkowa to nalewka aromatyczna i zdecydowanym smaku. Trudno ją pić w większych ilościach, ale mały kieliszek na poprawę zdrowia, gdy łapie nas przeziębienie, na pewno nie zaszkodzi. Nalewka z goździków jest łatwa w przygotowaniu.
Składniki nalewki goździkowej z wanilią:
- 15 goździków
- pół laski wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- kora cynamonu
- 0,25 kg cukru
Przygotowanie nalewki goździkowej zaczynamy od przygotowania syropu. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy goździki, pół laski wanilii (przekrojonej wzdłuż) oraz pokruszoną korę cynamonu (około dwóch centymetrów). Gorący syrop odstawiamy na co najmniej 12 godzin.
Czytaj też: Prosta nalewka goździkowa
Kolejny etap do wlanie syropu do słoja. Wcześniej płyn przelewamy przez sito, by zatrzymać wszystkie dodatki. Przecedzony syrop zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni.
Ostatnim etapem jest dokładne przefiltrowanie nalewki. Klarowną wlewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.
Nalewka goździkowa z wanilią do spożycia nadaje się dopiero po siedmiu miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz