wtorek, 9 września 2014

Nalewka goździkowa z wanilią

Nalewka goździkowa to nalewka aromatyczna i zdecydowanym smaku. Trudno ją pić w większych ilościach, ale mały kieliszek na poprawę zdrowia, gdy łapie nas przeziębienie, na pewno nie zaszkodzi. Nalewka z goździków jest łatwa w przygotowaniu.



Składniki nalewki goździkowej z wanilią:

  • 15 goździków 
  • pół laski wanilii
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • kora cynamonu
  • 0,25 kg cukru

Przygotowanie nalewki goździkowej zaczynamy od przygotowania syropu. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy goździki, pół laski wanilii (przekrojonej wzdłuż) oraz pokruszoną korę cynamonu (około dwóch centymetrów). Gorący syrop odstawiamy na co najmniej 12 godzin. 

            Czytaj też: Prosta nalewka goździkowa

Kolejny etap do wlanie syropu do słoja. Wcześniej płyn przelewamy przez sito, by zatrzymać wszystkie dodatki. Przecedzony syrop zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni. 

Ostatnim etapem jest dokładne przefiltrowanie nalewki. Klarowną wlewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce. 

Nalewka goździkowa z wanilią do spożycia nadaje się dopiero po siedmiu miesiącach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz