wtorek, 31 stycznia 2017

Nalewka na czerwonych muchomorach

Nalewki na czerwonych muchomorach nie należy spożywać. Służy ona tylko do użytku zewnętrznego w celach leczniczych. Jest bardzo prosta w wykonaniu, trzeba się tylko postarać o zdrowe muchomory.



czerwony muchomor z białymi kropkami na kapeluszu rosnie w zielonym mchu
Fot. cafepampas z Pixabay


Składniki nalewki z muchomora:

  • muchomory
  • spirytus
Proporcje zależą od wielkości naczynia. Świeże czerwone muchomory myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy do słoja. Powinny one zająć połowę objętości naczynia, które zalewamy do pełna spirytusem. Odstawiamy na miesiąc. Przelewamy przez gazę, a grzyby wyrzucamy.
w karafce stoi nalewka na korzonki, nalewka na muchomorach, nalewka z muchomorów,
               Zobacz też: Jak zrobić nalewkę na leśnych mrówkach

Nalewka wcierana w skórę, na przemian z nalewką na mrówkach, jest ponoć idealnym medykamentem, który równego nie ma sobie przy bólach korzonkowych

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry!
    Wdarł się do tekstu mały chochlik: "Nalewki na czerwonych POMIDORACH nie należy spożywać".
    Pozdrawiam,
    Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam dzisiaj dostałem nalewkę posmarowałem wacikiem bolące miejsca, zalecono nie wcierać, napiszę jak i co , jak będzie jakaś reakcja pozdrawiam Marek

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam po drugim smarowaniu , prawie nie boli a bolały mnie korzonki z lewej strony i staw biodrowy z prawej o kolanach nie wspomnę jestem zadowolony Marek, polecam

    OdpowiedzUsuń