wtorek, 26 stycznia 2016

Nalewka na kardamonie - kardamonka

Nalewka na kardamonie była onegdaj bardzo popularnym środkiem rozgrzewającym w podróży. Jej jedyną wadą jest to, że bardzo długo musi dojrzewać. Jednak w chłodne zimowe dni jest mile spożywana.



cytryna, kardamon, kardamonka, nalewka na kardamonie, sok z cytryny z alkohol,
Fot.Fotolia.com


Składniki nalewki na kardamonie:


  • 15 g kardamonu
  • 3 l wódki 50%
  • 3 cytryny
Sama produkcja nalewki kardamonki jest banalnie prosta. Do dużego słoja wlewamy mocną wódkę, dodajemy kardamon i sok wyciśnięty z trzech cytryn. Słój szczelnie zamykamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Dobrze będzie, gdy przynajmniej raz dziennie słojem mocno wstrząśniemy. 

          Zobacz też: Przepis na nalewkę z gałki muszkatołowej 

Kolejny etap to filtrowanie nalewki. Jest to czynność dość prosta, bo składniki nie zawierają wielu drobnych elementów. Wystarczy nastaw przelać przez kilkukrotnie złożoną gazę lub płócienną ściereczkę. Przefiltrowany płyn wlewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki przenosimy w chłodne miejsce. Tam powinny one leżeć co najmniej przez trzy kwartały. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz