środa, 18 lutego 2015

Absynt, czyli nalewka z piołunu

Piołun obecnie używany jest do wyrobu wódek żołądkowych i wermutów, ale najbardziej znanym trunkiem jest absynt. Nalewka ma właściwości zdrowotne, więc na wszelki wypadek warto w barku trzymać buteleczkę.



Fot. Fotolia.com

Składniki absyntu: 

  • 50 g świeżych liści piołunu
  • 1 l mocnej wódki
  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
Liście piołunu warto zrywać młode i można to robić praktycznie przez całe lato. Umyte liście wkładamy do słoja i zalewamy je wódka. Wódka powinna być mocna, bo potem dodamy jeszcze sporo syropu.

Słój powinien stać w ciemnym, ale i ciepłym miejscu co najmniej przez dwa tygodnie. Po tym czasie nastaw zlewamy przez sito. W międzyczasie przygotowujemy z cukru i wody syrop, który studzimy jak tylko cukier się rozpuści. Na końcu mieszamy oba płyny i wlewamy do butelek. Absynt jest zdatny do spożycia po miesiącu leżakowania. 


Kiedy stosować absynt jako lekarstwo? Nalewka pobudza działanie przewodu pokarmowego, zwiększa apetyt, działa żółciopędnie. Zewnętrznie można ją stosować jako środek zwalczający pasożyty skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz