Lawenda to roślina o powszechnie lubianym aromacie. Taka sama będzie nalewka ze świeżej lawendy. Gałązki lawendy warto też wrzucić do ognia pod grillem - zmienimy wtedy aromat pieczonego mięsa.
Składniki nalewki lawendowej:
12 świeżych kwiatów lawendy
0,75 l spirytusu
150 ml wody
100 g cukru
Przygotowanie nalewki nie jest trudne. Kwiaty lawendy myjemy, wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy mniej więcej na tydzień. Kilka razy można słojem zamieszać. Następnie przygotowujemy syrop. Używamy do tego schodzonej, przegotowanej wody, którą delikatnie podgrzewamy aby łatwiej rozpuścił się w niej cukier. Czytaj też:Nalewka z suszonej lawendy Gdy syrop będzie się studził my przelewamy nastaw lawendowy przez kilkukrotnie złożoną gazę. Kwiaty lawendy wyciskamy. Uzyskany, klarowny płyn mieszamy z syropem. Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze leżakować co najmniej przez trzy miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka na pieprzu, wykonana według tego przepisu, to najprostsza nalewka na świecie. Używa się do niej tylko dwóch składników i pieprzówka nie wymaga filtrowania.
Składniki pieprzówki:
20 ziaren pieprzu
1 l wódki 45%
Cała praca przy tej nalewce to wrzucenie pieprzu do butelki i odstawienie jej na tydzień w ciepłym miejscu. Po tych siedmiu dniach pieprzówka jest już gotowa do spożycia. I nie tylko nie wymaga ona filtrowania, ale nie trzeba jej nawet przelewać. Czytaj też:Nalewka z pieprzu z karmelem. Nalewka pieprzowa od wieków stosowana jest przy niestrawności i przy przeziębieniach. Ma ona silne właściwości rozgrzewające. Spożywanie jej jest zalecane przy obfitych i tłustych posiłkach z dużą ilością mięsa.
Majeranek jest popularnym ziołem w naszej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić garnek grochówki czy flaków. Jednak jako podstawa do zrobienia nalewki jest prawie nieznany. A szkoda. bo majerankówka ma wiele właściwości leczniczych.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki majerankowej:
pół szklanki majeranku
250 ml wódki
Przygotowanie nalewki na majeranku jest tak proste jak jej składniki. Zioło, najlepiej świeże, dokładnie myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Wkładamy do słoja i zalewamy wódką. Może, ale nie musi, to być mocna wódka. Zobacz też:Przepisy na nalewkę miętową Słój, szczelnie zamknięty, zostawiamy w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie filtrujemy. Wystarczy przelać przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Wlewamy do butelki i już lekarstwo mamy przygotowane. Majeranek może leczyć wiele schorzeń. Niszczy wirusy opryszczki. Pomaga w stanach zapalnych, ma właściwościprzeciwskurczowe, napotne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, żółciopędne i moczopędne. Zażywamy go 3-4 razy dziennie w dawce po 10 ml.
Nalewka z czarnego bzu przygotowana według tego przepisu powinna zasmakować płci pięknej. otrzymany trunek nie jest mocny, ale za to słodki.
Składniki nalewki z czarnego bzu:
1 kg owoców czarnego bzu
1 l spirytusu
0,5 l wody
0,5 kg cukru
5 goździków
skórka z cytryny
szczypta mielonego cynamonu
Na nalewkę musimy wyselekcjonować zdrowe, ale mocno dojrzałe owoce czarnego bzu. musimy je umyć i pozbawić szypułek. Wsypane do słoja zalewamy spirytusem, który jednak wcześniej (koniecznie!) musimy rozcieńczyć pełną szklanką wody. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w słoneczne miejsce. Po około 14 dniach zlewamy nastaw. Owoce wyciskamy a alkoholowy płyn wstępnie filtrujemy przez gazę, która wyłożyliśmy sitko. Mieszamy go z przygotowanym wcześniej syropem wykonanym ze szklanki wody i cukru. Do syropu dodajemy goździki, cynamon i otartą skórkę z jednej cytryny. Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Czytaj też:Nalewka z czarnego bzu Zmieszany alkohol i syrop wlewany na nowo do słoja i odstawiamy na dwa tygodnie. Teraz nalewkę musimy już dokładnie przefiltrować i wlać do butelek. Nalewka w szczelnie zamkniętych butelkach musi leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku.
Niewątpliwą wadą nalewek z tarniny jest to, że muszą one długo leżakować. Według podanego tu przepisu na nalewkę z tarniny z bakaliami czas dojrzewania wynosi pół roku, ale z doświadczenia wynika, że nie ma się co spieszyć.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki tarninowej z bakaliami:
200 g owoców tarniny
1 l spirytusu
1 l wody
50 g suszonych śliwek bez pestek
50 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
100 g cukru
Pamiętać musimy o tym, że na nalewki tarnina jest najlepsza po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie możemy zimna się doczekać, to musimy zebrane i wyselekcjonowane owoce tarniny przez noc przetrzymać w zamrażarce. Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bakalie. Całość zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe ale ciemne miejsce. Słojem co kilka dni wstrząsamy. Zobacz też:Nalewka z tarniny dla cierpliwych Po miesiącu z przegotowanej, ale wystudzonej do temperatury nie większej niż 40 stop C. wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy będzie on stygnąć do temperatury pokojowej my filtrujemy nastaw. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak połączyć oba płyny, wlać je do butelek, szczelnie zamknąć i wynieść do piwnicy. Minimalny okres leżakowania wynosi pięć miesięcy, ale nalewki z twardych owoców im są starsze tym są lepsze.