Nalewka z czarnego bzu przygotowana według tego przepisu powinna zasmakować płci pięknej. otrzymany trunek nie jest mocny, ale za to słodki.
Składniki nalewki z czarnego bzu:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- 5 goździków
- skórka z cytryny
- szczypta mielonego cynamonu
Po około 14 dniach zlewamy nastaw. Owoce wyciskamy a alkoholowy płyn wstępnie filtrujemy przez gazę, która wyłożyliśmy sitko. Mieszamy go z przygotowanym wcześniej syropem wykonanym ze szklanki wody i cukru. Do syropu dodajemy goździki, cynamon i otartą skórkę z jednej cytryny. Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu
Zmieszany alkohol i syrop wlewany na nowo do słoja i odstawiamy na dwa tygodnie. Teraz nalewkę musimy już dokładnie przefiltrować i wlać do butelek.
Nalewka w szczelnie zamkniętych butelkach musi leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku.
Witam. Spodobał mi sie ten przepis, tylko mam jedno pytanie odnośnie tego gotowania. Czy gotujemy tylko ten wyciśnięty resztkę soku z owoców z syropem z wody i cukru?? Czy cały nalew spirytusowy +wyciśnięty sok z owoców + syrop z cukru i wody?? Za odpowiedź od razu dziękuję. Kolorek ma bardzo fajny w gąsiorku ��
OdpowiedzUsuń