Lipiec to dla prawdziwego miłośnika nalewek pracowity miesiąc.Ilość roślin, które można wykorzystać jest całkiem spora, więc trzeba tylko przygotować odpowiednie naczynia i alkohol.
Fot. Fotolia.com
Orzechy włoskie, choć kojarzą się z jesienią, na nalewkę można już zrywać w lipcu. Najlepiej wtedy, kiedy są jeszcze miękkie i dają się przekroić nożem. Choć w różnych częściach kraju dojrzewają one w swoim czasie, to za datę zrywania zielonych orzechów włoskich przyjmuje się 20 lipca. Lipiec to również ostatnia chwilka, by zająć się nastawem ratafii, nalewki z truskawek i nalewek z czereśni. Warto się zająć nimi na początku miesiąca, bo owoce szybko się kończą. Podobnie jak z nalewką z kwiatów lipy. Zobacz też:Jakie nalewki robić w czerwcu Działkowcy cieszą się, gdy w lipcu obrastają krzewy. Ich owoce można wykorzystać do zrobienia niezwykle smacznej nalewki agrestowej, niezastąpionej przy przeziębieniach nalewki malinowej i bardzo popularnych nalewek porzeczkowych. W tym ostatnim przypadku możemy mieć dylemat, czy lepiej zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki czy może smorodinówkę, czyli nalewkę z porzeczki czarnej? Podobny dylemat możemy mieć gdy zapragniemy zrobić nalewkę z czeremchy. Lepsza będzie taka na koniaku, czy może wykorzystać do tego spirytus? Oprócz lipy i czereśni w lipcu warto jeszcze sięgnąć na drzewa po inne owoce. Wielu pasjonatów robienia nalewek zaczynało od przygotowywania nalewek z wiśni. Wspaniałą nalewkę można też zrobić z wiśni, porzeczek i agrestu. Pod koniec miesiąca warto wdrapać się na drzewa po brzoskwinie oraz morele, które w przypadku słonecznego lata nabiorą już dostatecznie dużo aromatu. Powinny też pojawić się już pierwsze śliwki - renklody i niedoceniane mirabelki z których nalewki można przygotować na kilka sposobów. Warto też zainteresować się ziołami. W lipcu możemy przygotować nalewkę z arcydzięgla. Kwitnie też lawenda. Bez trudu znajdziemy liście mięty i melisy oraz piołunu z którego przygotujemy trunek zwany absyntem. W lipcu warto też pomyśleć o przygotowaniu nalewki z czosnku. Co prawda można ją robić przez cały rok, ale w lipcu zbiera się czosnek i jest on najświeższy. Koniecznie też trzeba wybrać się do lasu po jagody, bo nalewki z jagód można przygotować na kilka sposobów.
Nalewka z kocanki ma zastosowanie wybitnie lecznicze. Dzięki swoim właściwościom jej zażywanie powinno być skonsultowane z lekarzem. Kwiaty kocanki zbieramy w lipcu. Kocanka jest rośliną często spotykaną w Polsce na polanach leśnych, nieużytkach, wydmach i w pobliżu torów kolejowych.
Składniki nalewki z kocanki:
kocanka
spirytus
woda
Przepis nie zawiera dokładnych proporcji - wszystko zależy od tego jak wiele chcemy nalewki z kocanki uzyskać. Zasada jest taka, że na jedną cześć kwiatów kocanki używamy pięć części spirytusu 70%. Spirytus o mocy 70% uzyskamy mieszając zwykły spirytus o mocy 96% z wodą. Jeśli do 350 ml spirytusu dodamy 150 ml wody, to otrzymamy pół litra spirytusu o stężeniu alkoholu zbliżonym do naszych potrzeb. Zobacz też:Jak filtrować nalewki Tak więc kwiaty kocanki zalewamy takim właśnie spirytusem w słoju, który potem szczelnie zamykamy. Całość macerujemy przez 14 dni od czasu do czasu potrząsając słoikiem. Potem nalewkę filtrujemy i wlewamy do butelki. Najczęściej nalewkę z kocanki pijemy rozpuszczając łyżeczkę nalewki w kieliszku wody. Nalewka pobudza apetyt, działa moczopędnie, pobudza trawienie.
Najlepszym okresem na przygotowanie nalewki z kwiatów słonecznika jest lipiec. Przygotowując tę nalewkę trzeba pamiętać przede wszystkim o jej właściwościach zdrowotnych. Nalewka słonecznikowa działa przeciwgorączkowo i wzbudza apetyt.
Składniki nalewki na kwiatach słonecznika:
50 g płatków kwiatów słonecznika
350 ml spirytusu
150 ml wody
Przygotowanie nalewki jest bardzo proste. Płatki kwiatów słonecznika (duża garść) myjemy i wsypujemy do słoja. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus z przegotowaną wodą. Podane proporcje pozwalają na uzyskanie spirytusu o mocy około 70%. I właśnie nim zalewamy kwiaty słonecznika. Zobacz też:Nalewka z kwiatów akacji Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 21 dni. po tym okresie nastaw przelewamy przez sitko. Płatki wyrzucamy a nalewkę filtrujemy. Klarowną nalewkę rozlewamy do butelek, które musimy szczelnie zamknąć. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia na co najmniej 30 dni, by nalewka dojrzała.
Przepis na nalewkę jagodową jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Nalewka z jagód będzie się nadawać do spożycia dopiero w kilka miesięcy po jej przygotowaniu. Jednak jej smak w pełni wynagrodzi nam czas oczekiwania.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki jagodowej:
1 kg jagód
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
0,5 kg cukru
Przygotowanie nalewki z jagód można podzielić na kilka etapów. W pierwszym przebrane i umyte jagody wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy czystą ściereczką i co kilka dni nim potrząsamy. Zobacz też:Nalewka jagodowa dla pań Jagody muszą puścić sok a cukier całkiem się rozpuścić. Trwa to przeciętnie od 10 do 14 dni. Gdy już tak się stanie, do słoja wlewamy spirytus. Teraz naczynie musimy szczelnie zamknąć i ponownie odstawić. Po kolejnych dwóch tygodniach nalew zlewamy i zamykamy szczelnie w innym słoju. Jagody natomiast zalewamy wódką. I znów szczelnie zamykamy i odstawiamy. Czekamy dwa tygodnie i ponownie zlewamy nastaw. Na sicie wyciskamy też jagody, w których jest dużo soku i alkoholu. Uzyskany płyn łączymy z tym z pierwszego zlewu i dokładnie filtrujemy. Czytaj też:Aromatyczna nalewka jagodowa Na końcu nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i wynosimy w wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Tam nalewka z jagód powinna leżakować jeszcze przez sześć miesięcy.
Ten przepis na nalewkę jeżynową skierowany jest przede wszystkim do tych osób, które lubią proste nalewki owocowe. Nie oznacza to jednak, że nie będziemy mieli trunku dobrego i aromatycznego. Starannie wykonana nalewka jeżynowa zawsze się obroni.
Fot. Pan Piter
Składniki nalewki jeżynowej
3 szklanki jeżyn
0,4 kg cukru
1 l mocnej wódki
Na nalewkę lepsze są jeżyny leśne, ponieważ są kwaśniejsze i aromatyczniejsze od tych ogrodowych. w czasie wycieczki do lasu w zupełności wystarczy nazbieranie trzech szklanek takich jeżyn. Wybieramy oczywiście takie najbardziej dojrzałe i zdrowe. Zobacz też:Nalewka jeżynowa słodko-kwaśna Umyte jeżyny wrzucamy do słoja. Warto je lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dopiero wtedy zalewamy je wódką. Doborze jest użyć wódki mocniejszej, takiej o zawartości alkoholu 45%. Dobrze zakręcony gąsiorek odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Po tygodniu płyn zlewamy. Z owoców robimy dżem albo cokolwiek innego - w każdym razie nie wyrzucamy ich. Natomiast do płynu dodajemy cukier i odstawiamy słój na kolejne trzy tygodnie. Czytaj też:Nalewka na jeżynach z miodem Potem już nie pozostaje nic innego jak przefiltrować płyn i wlać go do butelek. Nalewkę z jeżyn praktycznie można pić od razy po jej przygotowaniu, ale przechowywać warto w chłodnym miejscu.
Nalewkę czereśniową można przygotowywać z wódką i z cukrem, z rumem a także z samym miodem. Każdy z trunków, mimo że przygotowany z tych samych owoców ma inny smak i aromat. Zapoznaj się więc z przepisem na nalewkę z czereśni z miodem.
Składniki nalewki z czereśni z miodem:
czereśnie
płynny miód
wódka mocna
W tym przepisie na nalewkę z czereśni nie podajmy proporcji dokładnych. Można jednak przyjąć że na 1 l rozgniecionych czereśni zużyjemy litr wódki. Przygotowanie zaczynamy jednak od umycia czereśni i selekcji najbardziej dojrzałych owoców. Połowę z nich drylujemy. Wszystkie potem zgniatamy na miazgę (również te z pestkami). Zgniecione czereśnie wrzucamy do słoja i zalewamy taką samą ilością wódki. Zobacz też:Nalewka z czereśni z wódką Następnego dnia nalew filtrujemy i zalewamy nim nową porcję czereśni. Zużywamy ich tyle, by odfiltrowany wcześniej płyn zakrywał wszystkie nowe owoce. Słój zamykamy - czereśni nie wyrzucamy. Można z nich zrobić na przykład dżem. Słój odstawiamy w miarę ciepłe i słoneczne miejsce na długie cztery miesiące. Od czasu do czasu warto nim wstrząsnąć. Po upływie tych kilku miesięcy zlewamy płyn przez sitko a potem dodajemy miód. Miodu powinno być około 20 ml na litr nalewki. Owoców również nie wyrzucamy - sezon na czereśnie już się dawno skończył, więc będą one teraz rarytasem gdy dodamy je do lodów na przykład. Teraz płyn już dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. Niestety, nalewka z czereśni z miodem musi jeszcze poleżeć przez pół roku zanim zaczniemy się nią delektować.
Ten przepis na nalewkę miętową ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do degustacji już po miesiącu. A nic tak dobrze nie chłodzi organizmu jak mięta - nawet podana jako mocna nalewka. Ważne jednak, by była dobrze schłodzona.
Fot. Robert S. Donovan
Składniki nalewki miętowej ze świeżych liści mięty:
20 gałązek świeżej mięty
1 l spirytusu
0,4 l wody
300 g cukru
Z gałązek mięty usuwamy nieładne liście i wrzucamy je do słoja. Gałązki mięty zalewamy spirytusem i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Światło pozbawi nalewkę zielonkawego koloru. Zobacz też:Przepis na nalewkę miętowo-cytrynową Po tygodniu nastaw przelewamy przez sito - liście mięty dokładnie wyciskamy. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny leżakować jeszcze przez miesiąc w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Czytaj też:Nalewka miętowa po angielsku Nalewkę miętową dla ochłody podajemy schłodzoną. Można do niej dolać wody mineralnej lub dodać kostki lodu.
Nalewka z melonów? Czemu nie? Nalewkę melonową robi się szybko. Ma ona słodki smak, ale ciekawy aromat. I ewidentnie podnosi walory smakowe różnych słodkich łakoci.
Fot.Fotolia.com
Składniki nalewki melonowej:
2 kg melona
1 l spirytusu
100 ml rumu
0,5 l wody
0,7 kg cukru
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Często to piszę, ale przy okazji nalewki melonowej zdanie jest bardzo ważne - na nalewkę wybieramy melony dojrzałe i aromatyczne. Kroimy je w kostkę i zalewamy syropem zrobionym z wody i cukru. Dobrze jest tę czynność wykonać w garnku emaliowanym, ale nie obitym. Melon zalewamy przestudzonym syropem i doprowadzamy do zagotowania zawartości garnka. Zanim się to zagotuje dodajemy sok z jeden cytryny i cynamon. Gdy zawartość garnka się zagotuje naczynie przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia do rana. Zobacz też: Przepisy na nalewki kawowe Rano cierpliwie zlewamy płyn - owoców nie wyrzucamy. Z owoców można jeszcze zrobić kompot. Zajmujemy się natomiast słodkim sokiem melonowym. Mieszamy go ze spirytusem i rumem i przelewamy do butelek. Warto, by nalewka melonowa w tych butelkach dojrzewała co najmniej trzy miesiące. Uwaga - nalewki z melona nie należy filtrować! Gdy na dnie butelki zbierze się osad klarowna zawartość delikatnie przelewamy resztę wylewając. Filtrowana nalewka traci aromat.
Nalewka ze śliwek renklod wykonana według tego przepisu wymaga od nas dużego nakładu pracy. I pamiętać trzeba, że gotowa do spożycia będzie dopiero za rok z kawałkiem. Wysiłek warto jednak podjąć bo nalewka renklodowa smakuje wybornie.
Składniki nalewki z renklod:
0,5 kg śliwek
1,5 l spirytusu
1 kg cukru
Najpierw z renklod musimy zrobić swoistą papkę. W tym celu z dojrzałych owoców usuwamy pestki a śliwki rozdrabniamy przy pomocy blendera. Następnie przecieramy je przez sito (w tym celu warto sobie pomóc chochlą, która ma kształt podobny do sita a powierzchnia przecierania jest większa), dodajemy cukier i blendujemy powtórnie. Czytaj też:Nalewka ze śliwek renklod Teraz tę papkę umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu możemy nim zamieszać. Po dwóch miesiącach przychodzi czas na filtrowanie, co w przypadku takiej papki nie jest łatwe. Najpierw wiec całość przelewamy przez sito wyłożone gazą. Zatrzyma ona większe cząstki, ale na koniec nie zapomnijmy z gazy wycisnąć resztek płynu. Dopiero potem warto się zabrać za dokładniejsze filtrowanie. Zobacz też: 4 zasady filtrowania nalewek Na koniec klarowną nalewkę renklodową przelewamy do butelek, które trzeba szczelnie zamknąć. Wynosimy je do piwnicy przynajmniej na rok.